A homlokzatról is leperelné a Székely Mikó feliratot Dan Tanasă

A notórius magyarfelirat-üldözőnek ezúttal nincs sok esélye.
Hirdetés

Pénteken kezdődik annak a pernek a tárgyalása, amelyet Dan Tanasă, hivatásos magyarfelirat-üldöző és blogger indított azért, hogy a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumnak ne csak a bejárata melletti, magyar feliratú plakettje tűnjön el (amit el is ért), hanem az épület homlokzatáról is az iskola hagyományos megnevezése – írja a 3szek.ro.

Az újabb feliratperről Antal Árpád polgármester számolt be a sajtónak, aki abban bízik, hogy még „a rettenetesen rosszul értelmezett romániai jogszabályok is a mi oldalunkon állnak, hiszen régi fényképekkel, képeslapokkal tudjuk bizonyítani, hogy a műemlék épület homlokzatán már építésekor ott volt a Székely Mikó Kollégium felirat”.

Vagyis az intézmény neve a homlokzat része, annak feltüntetése kvázi kötelező, mivel a jogszabályok a történelmi épületek felújításakor azok eredeti állapotának minél hitelesebb visszaállítását írják elő.

A polgármester emlékeztetett rá, hogy az iskola bejárata mellől múlt héten szintén a Dan Tanasă alapította és vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) keresete nyomán kimondott jogerős bírósági ítélet következtében távolították el a Református Székely Mikó Kollégium feliratú plakettet. Antal azt ígérte, ez a tábla is vissza fog kerülni a helyére, miután elkészítették a háromnyelvű változatát, mely immár az iskola alapítási évét is tartalmazni fogja.

Hirdetés

A polgármester büszke a mikós diákokra, mondta, akik a plakett leszerelése után az iskola ablakaiba kihelyezett lapokra írták ki a Mikó nevét.

A

Hirdetés