Az „akasztós” Tudose miatt marasztalt el egy magyar polgármestert a diszkriminációellenes tanács

Nem díjazták a Nagykároly elöljárója által a volt kormányfőről felvázolt jellemrajzot.
Hirdetés

Pénzbe kerül Kovács Jenőnek, Nagykároly polgármesterének, hogy meglehetősen negatív színben tüntette fel Mihai Tudose volt miniszterelnököt egy nyilatkozatában: az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) kétezer lejes bírságot rótt ki rá.

Tudose azzal írta be magát a magyar közösség fekete könyvébe, hogy még januárban arról beszélt a székely zászló kapcsán: ha kifüggesztik, akkor a felelősök is ott fognak lógni a zászló mellett.

Kovács Jenő a keresetlen modorú, nem sokkal később kirúgott miniszterelnököt „furmányos, jellegzetesen déli” alakként jellemezte.

A következményekről a fekete öves magyargyűlölő, a magyar feliratok és jelképek ellen dzsihádot folytató „civil”, Dan Tanasă adott ujjongva hírt.

Eszerint egy román nemzetiségű személy feljelentést tett a CNCD-nél Kovács ellen, arra hivatkozva, hogy a polgármester kijelentése diszkriminatív.

Kovács Jenő emiatt dühös lett, és nyilvánosságra hozta a feljelentő személyes adatait.

A diszkriminációellenes tanács meglehetősen furcsa döntést hozott az ügyben. Ugyan diszkriminatívnak minősítette Kovács kijelentését, de nem marasztalta el miatta, arra hivatkozva, hogy a polgármestert védi az Emberi Jogok Európai Egyezményének 10., a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló cikke.

Hirdetés

Ehelyett azért róttak ki rá 2000 lejes bírságot, mert nyilvánosságra hozta a feljelentő személyes adatait, nyilvános meghurcolásnak téve ki őt.

Emellett arra is kötelezték, hogy a döntést a magyar és a román nyelvű szatmári sajtóban is tegye közzé.

 

 

Hirdetés