Nem a nulláról kezdik újra a Colectiv-pert

25 tanú meghallgatásával kezdi a per tárgyalásait a nyugdíjazott bíró utódja.
Hirdetés

Nem a nulláról kezdi a Colectiv-per újratárgyalását, és az első 25 tanút a következő, november 9-i tárgyaláson kihallgatja – döntött hétfőn Mihai Bălănescu, a bukaresti törvényszék bírója, akit a 2015 őszén történt tűzvész miatt indított per új bírójává neveztek ki. Mihai Bălănescu a nyugdíjba vonult Mihail Valeriu Terceanu helyét vette át szeptemberben, amikor felmerült, hogy akár az egész procedúra újrakezdődhet.

Az új bíró viszont úgy döntött, nem hallgatja ki újra a Colectiv-klub három tulajdonosát – Alin George Anastasescut, Paul Ganceát és Costin Mincut –, akik már korábban kimerítő nyilatkozatot adtak a történtekről a bíróság előtt – írja az Agerpres. 

Nem elégszik meg azonban az ügyészségi kihallgatásokon elhangzott tanúvallomásokkal, hanem a következő tárgyalásokon az összes tanút a bíróság is kihallgatja.

A per vádlottjai a Colectiv-klub tulajdonosai, a tüzet okozó pirotechnikai eszközöket forgalmazó cég vezetői és pirotechnikusa, valamint a klub és a cég mint jogi személy. Vádat emeltek a fővárosi negyedik kerületi volt polgármester, Cristian Popescu-Piedone, valamint több városházi alkalmazott és két tűzoltó ellen is. A vád szerint 

  • a felsoroltak hozzájárultak, hogy a megengedettnél sokkal többen tartózkodjanak a klubhelyiségben, 
  • amely nem volt ellátva vészkijáratokkal, 
  • engedélyezték nyílt láng használatát, holott a klub tere nem volt erre alkalmas,
  • a költségkímélő módon és szabályellenesen felszerelt díszítőelemek és hangtompító kellékek mind gyúlékonyak voltak. 
Mindez együtt vezetett a 2015. október 30-i tűzvészhez, amelyben helyben 27-en, utána napokkal, hetekkel és hónapokkal – gyakran kórházon belüli fertőzés miatt – összesen 65 személy hunyt el. Az ügyben először 2016 decemberében, majd 2018. augusztusában emeltek vádat.

Hirdetés