A korruptakat nem, de kollégáit vizsgálhatja a DNA élére jelölt ügyész

Adina Floreáról nyilatkozott a CSM, akit Tudorel Toader szemelt ki a DNA vezetésére.
Hirdetés
Jóváhagyta ma délután a Legfelső Bírói Tanács (CSM) Adina Florea jelentkezését abba az új ügyészi testületbe, amely az ügyészek és bírák által elkövetett törvénytelenségeket lesz hivatott kivizsgálni. Az új testület élére a CSM a főügyészségről jelentkező Florena Strechi pályázatát hagyta jóvá.
 
A CSM korábban nem bólintott rá Adina Floreának arra a pályázatára, amellyel a Korrupcióellenes Ügyészség vezetését célozta meg, a CSM-nek viszont csak konzultatív a véleménye, a kinevezésnél nem kötelező figyelembe venni. A DNA élére Tudorel Toader igazságügyi miniszter javasolta Floreát, Klaus Iohannis államfő viszont még nem nevezte ki. 
 
Adina Florea ma a CSM-től távoztában azt nyilatkozta, jelentkezése az új testületbe nem tartalékmegoldás arra az esetre, ha Iohannis mégsem nevezné ki a DNA élére, hanem csak szakmai tevékenységének a folytatása. Ha az államfő kinevezi, akkor természetesen megy irányítani a korrupcióellenes ügyészeket. A Mediafax szerint a CSM plénumában is azt mondta, a két jelentkezésének nincs köze egymáshoz.
 
Amikor Adina Florea neve először felmerült, a központi sajtó egyből rákérdezett, hogy mi a véleménye az igazságügy, benne az ügyészek működését módosító törvényekről, amelyeket a PSD kezdeményezett és futószalagon szavazott meg. Azt válaszolta, hogy ezek bizonyára szükséges módosítások, és szerinte is voltak visszaélések a DNA-ban, ahol megrendelt dossziékat is gyártottak. Utána az is kiderült, hogy a DNA nyomoz olyan ügyben, amelyben Florea is érintett.
 
A Velencei Bizottság viszont ma közzétette értékelését a büntető törvénykönyvet és perrendtartást érintő módosításokról, amelyben aggódik a tervezett reform számos eleme miatt, mert szerinte a javasolt módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát. Mi több, azt javasolta a román hatóságoknak, értékeljék újra az összes módosítást átfogó konzultáció során, amellyel megszerzik a társadalmi bizalmat is az új módosításokhoz. A társadalmi bizalom megtörése világosan látszott azokon a tömegtüntetéseken, amelyeken a polgárok többek között ezek ellen a módosítások ellen tiltakoztak.

Hirdetés