Keresztbe tett az alkotmánybíróság a PSD-ALDE büntetőeljárással kapcsolatos terveinek

A taláros testület 200 mósodítás közül 60 cikkelyt talált alaptörvénybe ütközőnek.
Hirdetés

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alkotmánybíróság a parlament által júniusban elfogadott új büntetőeljárási törvénykönyv (Betk.) 60 cikkelyét. Az alkotmánybíróság egyhangúlag hozta meg döntését.

A perrendtartást a PSD-ALDE és az RMDSZ szavazataival módosították, arra hivatkozva, hogy ki kell igazítani a korábban alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyeket. A módosítás másik indoka az volt, hogy érvényt kell szerezni az ártatlanság vélelméről szóló európai uniós irányelvnek. A kezdeményezők nem titkolták: mindettől azt remélik, hogy gátat szabhatnak az „ügyészállami túlkapásoknak és visszaéléseknek”, hogy senki se kerülhessen ártatlanul börtönbe.

Ezzel szemben az ellenzék és a rendszeresen utcára vonuló tüntetők viszont, a kormánypártok valójában korrupt politikusaik elszámoltatását próbálják akadályozni, az új perrendtartás pedig a bűnözőt, és nem áldozatát védi.

A Betk. módosítási ellen Klaus Iohannis államfő és a parlamenti ellenzék is alkotmányossági óvást emelt. Beadványukban azt állítják, hogy a Betk.-módosítás több mint 50 cikkelye zavaros, és legalább 25 ellentmond más jogszabályoknak.

Az RMDSZ egyebek mellett azzal indokolta a kormánytöbbségnek nyújtott támogatást, hogy az új kódex bevezeti az eljárásba az alapvető nyelvi jogokat. Az RMDSZ kiemelte: az új Betk. alapján nem lehet már nemzetbiztonsági lehallgatás során szerzett bizonyítékokat más perekben felhasználni, és a kódex nemcsak a gyanúsítottnak és a vádlottnak, hanem a tanúnak is jogot biztosít a tolmácshoz.

Hirdetés

Az alkotmányellenes cikkelyek kijavítását célzó Bekt.-módosítás most ismét visszakerül a parlamentbe.

 

Hirdetés