Nagylelkű átverés: taníthatnak románt a magyar tanítók, de pénzre ne számítsanak érte

Októberre már nem utalják ki a kisebbségi nyelveken oktató tanítóknak járó túlórapénzt. De legalább ezrével vágják le a tanügyi állásokat.
Hirdetés
Július végén rendelte el a tanügyminisztérium, hogy októberre már ne utalják ki a kisebbségi nyelveken oktató tanítóknak a román nyelvórák megtartásáért járó juttatást – írja az MTI a Maszol.ro-ra hivatkozva. 
 
A minisztérium korábban túlórákként könyvelte el és fizette ki a kisebbségi iskolákban megtartott románórákat, melyek többletterhet rónak az ilyen tanintézetekben dolgozó tanítókra. A kisebbségi nyelveken oktató iskolákban ugyanis az anyanyelvi írás, olvasás, kommunikáció és irodalom órák mellett tanítják a román nyelvet is, mely  a román iskolákban az anyanyelv oktatásának számít.
 

A diszkriminációgyanús rendelet 

a románoktatást ellehetetlenítő és ezért múlt héten lemondott Valentin Popa miniszter öröksége, az Országos Diszkriminációellenes Tanács pedig hivatalból ki fogja vizsgálni október 15-i ülésén, mert sérti az azonos munkáért azonos bér elvét. Az RMDSZ jövő héten egyeztet a minisztériummal a rendelet visszavonásáról, de a megoldás nem garantált, mert a tárcát csak ügyvivői minőségében vezeti Rovana Plumb, mondta el Szabó Ödön RMDSZ-képviselő.
 
A rendeletet azért vették észre csak most, mivel Popa nagy vihart kavart másik rendelete miatt a tanítók hivatalosan csak október elsejétől tarthatták meg a románórákat. Az EMNP szerint a nyári rendelet igazi centenáriumi ajándék, azt bizonyítja, a bukaresti döntéshozók továbbra is másodrendű állampolgárként kezelik az erdélyi magyarokat. Nemcsak a kisebbségi tanítók túlórapénzét, hanem 
 

többezer állást is levágott a múlt héten bukott tanügyminiszter 

– derül ki a Székelyhon összeállításából. Mintegy négyezer állást megszüntető rendelete ráadásul nem is található meg a minisztérium honlapján, a fórumokban egymástól érdeklődnek a tanügyi dolgozók a rendelet tartalmáról, néhányan arra panaszkodnak, hogy az internetről is sorra tűnnek el a rendelet belinkelt másolatai.
 
Valentin Popa miniszteri hagyatéka kész aknamezőnek tűnik: az állások megszüntetése a tanárok fizetésének csúszásához is vezethet. Mivel a tanév 34 helyett idén 37 hetes, ez megnövelte a pedagógusi normákat, akárcsak az ötödikes és hatodikos diákok tanóraszámának növelése, illetve a tanévkezdés óta állásokat generálnak az elemi oktatásban azok a tanórák is, amelyeket tanároknak kell megtartaniuk — magyarázta a portálnak Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője. 
 
Annyi többlet keletkezett, hogy a tavaszi leépítés után újabbra van szükség, most viszont kivétel nélkül pedagógusi állásokat kell megszüntetni a Hargita megyei oktatásban, és azonnal, különben nem tudják folyósítani a béreket. Ezt egy központi informatikai alkalmazással végzik el, de amíg egyetlen iskolában is magasabb az állások száma a diáklétszám szerinti fejkvótás finanszírozás alapján meghatározottnál, addig technikailag lehetetlen megnyomni a fizetésalapok jóváhagyásához szükséges gombot. „Nagy valószínűséggel nem tudjuk elérni, hogy a megye beleférjen ebbe a keretbe. Nem tudom, mi lesz” – fogalmazott Görbe Péter. 
 
Tiltakozik az újabb megszorítás ellen az oktatásban dolgozók mindkét szakszervezete, és kifogásolja, hogy a minisztérium nem is egyeztetett az intézkedésről a szakszervezetekkel, miközben ez törvényes kötelessége lett volna. A szakszervezetek a ennek a rendeletnek is a hatályon kívül helyezését szeretnék elérni vagy jogi vagy politikai úton.

Hirdetés