Tombol az európai szellem Kijevben: kiutasították a beregszászi magyar konzult

Az ukrán kormánynak valamiért nagyon érdekében áll mesterségesen szítani a magyar-ukrán konfliktust.
Hirdetés
És megtörtént: az EU-ba és a NATO-ba igyekvő Ukrajna külügyminisztériuma kiutasította egy EU- és NATO-tagállam egyik diplomatáját.
 
A minisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét – tájékoztatott csütörtökön a kijevi tárca.
 
A tájékoztatás szerint a tárca a Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövetnek átadott jegyzékben közölte, hogy a beregszászi diplomata a tisztségével összeegyeztethetetlen tevékenységet folytatott, ezért a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezménnyel összhangban távoznia kell az országból. A közleményben nem szerepel a kiutasított konzul neve.
 
Az ukrán külügyminisztérium szerint a kijevi vezetés arra számít, hogy a magyar fél a továbbiakban tartózkodni fog mindenfajta barátságtalan lépéstől az Ukrajnához fűződő kapcsolatokban, a kiküldött tisztségviselői pedig a törvénysértésektől.
 
„A magyar származású ukrajnai állampolgárokra egyesítő tényezőként tekintünk a két ország közötti kapcsolatokban, és 
 
Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter még szerdán kijelentette, hogy Kijevnek nincs jogalapja a beregszászi magyar konzul kiutasítására.
 
Az ügy előzménye, hogy egy – minden bizonnyal eltervezett titkosszolgálati akció keretében – rejtett kamerás felvételt készítettek egy állampolgári eskütételről, ami a beregszászi konzulátuson zajlott.
 
Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter azonnal kígyót-békát kezdett Magyarországra kiabálni, amiért magyar útlevelet ad ukrán állampolgároknak – pedig az ukrán alkotmány amúgy nem tiltja a kettős állampolgárságot, szankciók pedig pláne nincsenek a kettős állampolgárság büntetésére. 

Hirdetés