Alkotmánybírósági sakk-matt: egy azonos nemű házaspár is családnak tekinthető

Érdekes kis fordulat ez a referendum előtt, nem?
Hirdetés

Egy homoszexuális pár által fenntartott kapcsolat ugyanolyan címen tartozhat a „magánélet” és a „családi élet” fogalma alá, mint egy heteroszexuális pár kapcsolata – mondta ki csütörtökön a Coman–Hamilton-ügyben hozott döntés indoklásában az alkotmánybíróság.

A taláros testület rámutatott: az azonos nemű házastársakat is megilletik a magán- és családi élet tiszteletben tartására vonatkozó alapvető jogok, melyeket az Európai Unió alapjogi chartája, az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény, valamint a román alaptörvény 26. cikkelye is előír.

A precedensértékű ügy előzménye, hogy egy azonos nemű, román-amerikai pár tagjai, Relu Adrian Coman és Robert Claibourn Hamilton az ahhoz szükséges dokumentumok kibocsátását kérték a román hatóságoktól, hogy az amerikai fél házastársával együtt Romániában munkát vállalhasson, illetve ott állandó jelleggel tartózkodhasson.

A román hatóságok azonban elutasították a tartózkodási jog megadása iránti kérelmet, a többi között azzal az indokkal, hogy az amerikai Romániában nem minősülhet uniós állampolgár házastársának, mivel e tagállam nem ismeri el az azonos nemű személyek között kötött házasságot. Az elutasítás miatt a pár beperelte a tartózkodási engedélyt megtagadó belügyminisztériumot, a perben pedig az alkotmánybíróság véleményét is kikérték.

A taláros testület ezt követően kikérte az Európai Unió bíróságához fordult a „házastárs” fogalmának értelmezése miatt. A luxembourgi bíróság pedig úgy döntött, az Unió területén a „házastárs” fogalom nemileg semleges, így az azonos nemű házastárs is szabadon mozoghat az Unióban. Az alkotmánybíróság végül idén júliusban, többszöri halasztás után döntötte el, hogy szabadon mozoghat és letelepedhet Romániában egy román állampolgár külföldi állampolgárságú, azonos nemű partnere, akivel egy másik országban házasságot kötött.

Hirdetés

A család fogalmát meghatározó, október 6-án és 7-én tartandó népszavazásra utalva egyébként Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke csütörtöki Facebook-bejegyzésében megjegyezte, az alkotmánybíróság „túlzás nélkül történelminek nevezhető” döntésével sakk-mattot adott a referendumnak. 

Hirdetés