Veszélyt lát a szakma a románoktatásos miniszteri rendeletben

Az összes eddigi reform romba dőlhet az elhibázott döntés miatt, állítják a BBTE bölcsészei.
Hirdetés

Időzítésében és megoldásaiban egyaránt elhibázott az a sürgősségi kormányrendelet, mely előírja, hogy ezentúl a kisebbségi tanítók helyett román szaktanárok oktathatják a román nyelvet a kisebbségi elemi osztályokban – állítja egyöntetűen a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Bölcsészettudományi Kara magyar tagozatának vezetősége.

Állásfoglalásukban kijelentik, hogy a döntés nyomán a román nyelv oktatása terén tett eddigi előrelépések dőlhetnek romba. „A román nyelv nem anyanyelvként való oktatásának elfogadása rendkívül komoly szemléleti és oktatásszervezési fordulatot hozott a romániai oktatásba” – hívják fel a figyelmet. Ennek folyományaként az utóbbi években új tanterv, új tankönyvek és újszerű hozzáállás honosodott meg a románoktatásban a kisebbségi osztályokban.

„A minisztérium döntése ennek a sok évi erőfeszítésnek az eredményeit és folytatását veszélyezteti” – állapítja meg a Bölcsészkar vezetősége.

Kifogásként említik, hogy a minisztériumi döntést:

– nem előzte meg szakmai előkészítés, és nincs összhangban a kisebbségi oktatásban alkalmazott, a román nyelv speciális oktatását biztosító eszközökkel,

– diszkriminatív, hiszen a kisebbségi oktatás tanítóit kevésbé képzetteknek és rátermetteknek véli, és szabályosan megszerzett jogokat von el,

– olyan szakembereket bíz meg a román nyelv oktatásával, akiknek nincs képezettségük sem a román mint környezeti nyelv, sem pedig az elemis diákok oktatására.

„Ezért szorgalmazzuk, hogy a magyar politikai érdekképviselet határozottan, kompromisszumok nélkül foglaljon állást ebben a kérdésben, és haladéktalanul, minél több adminisztratív és politikai eszközzel, belátható időn belül érje el a rendelkezés visszavonását, illetve nyerjen garanciákat arra is, hogy többé ilyen helyzet ne állhasson elő” – áll az állásfoglalásban, mely az érintett kisebbségi iskolák, pedagógusok, szülők, szakemberek összefogását is sürgeti.

Hirdetés

„A romániai kisebbségek szeretnék, ha igazán hatékony, szakszerű román nyelvoktatásban lehetne részük” – hangsúlyozzák, és ezt szerintük a politikusokkal és román közvéleménnyel is meg kell értetni.

Ehhez viszont – teszik hozzá – nem anyanyelvként, hanem környezeti nyelvként, sajátos módszerekkel kell tanulniuk az állam nyelvét megfelelő szakemberek segítségével.

A sürgősségi kormányrendelet miatt japánsztrájk és online petíció is indult, ezek nyomán a szaktárca kihátrálni látszik az általa gerjesztett fejetlenségből. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerdán közölte: megállapodott Liviu Dragneával, hogy érvényteleníteni fogják az ominózus cikkelyt. Arról, hogy az erdélyi magyar szülőknek mi a tapasztalata a román nyelv oktatásáról, ITT írtunk.

Hirdetés