A szemünk előtt lopkodják szét erdeinket: naponta átlagosan 34-szer

Kolozs megyében is baj van: országos szinten innen vágják ki a legtöbb fát illegálisan.
Hirdetés

Közzé tette az illegális fakitermelésről szóló éves jelentését a romániai Greenpeace, melyből kiderül: 2017-ben 32 százalékkal nőtt a hatóságok által beazonosított illegális fakivágások száma. Országos szinten

12 487 fatolvajlást regisztráltak, ami átlagosan napi 34 esetet jelent.

Az esetek számát tekintve a leginkább érintett megyék: Maros (1 511 eset, 12%), Brassó (762 eset, 6%) és Olt (730 eset, 6%). A kár országos szinten meghaladja a 41 millió lejt, ami 5,25%-os növekedést jelent 2016-hoz képest.

A számok értelmezéséhez fontos adalék, hogy az egyes esetek 1-2 köbméter, illetve több száz vagy akár ezer köbméter fa illegális kivágását egyaránt jelentheti. Így bár Argeș és Olt megyékben több esetet regisztráltak más megyékhez képest, de ezek együttvéve sem közelítik meg a Kolozs, Máramaros vagy Szeben megyékben tapasztalható erdőpusztítások mértékét. Ez ugyanis a három legsúlyosabban érintett megye a kitermelt fa mennyiségének szempontjából:

az országos illegális fakitermelés 53,97 százaléka ebben a három megyében történik.

Kolozs megyében összesen 503 esetet regisztráltak, mégis vezeti az országos toplistát a kitermelt fa mennyisége szempontjából: 46 042 köbméter fát vágtak ki illegálisan 2017-ben. A lista második és harmadik helyezettjei: Máramaros (36 890 m³) és Szeben (13 507 m³). A kár tekintetében Kolozs megye országos szinten a második helyen szerepel.

A jelentés arra is kitér, hogy a rajtakapott illegális fakitermelők ellen melyik megyékben indult a legtöbb eljárás. Eszerint Szucsávában 50, Beszterce-Naszódban 44 és Bákóban 41 vádemelés történt, míg Kolozs megyében csak 31.

Hirdetés

A környezetvédelmi szervezet örvendetesnek tartja, hogy a kihágások jelentős részét állampolgári bejelentés nyomán derítették fel a hatóságok, de hozzáteszi, az illegális fakitermelés visszaszorítása elsősorban az illetékes állami szervezetek feladata lenne. Kolozs megyében egyébként

373 telefonos bejelentés történt 2017-ben.

A Greenpeace azt ígéri: hamarosan elindít egy mobilalkalmazást, amely révén az állampolgárok, akik illegális fakitermelés szemtanúi, egyszerűbben értesíthetik a hatóságokat.

Hirdetés