A kollázs a Greenpeace fotóiból készült
Nem látják a fától az erdőt
Timi
2018. szeptember 13. csütörtök, 19:09
Kolozs megyében is baj van: országos szinten innen vágják ki a legtöbb fát illegálisan.

Közzé tette az illegális fakitermelésről szóló éves jelentését a romániai Greenpeace, melyből kiderül: 2017-ben 32 százalékkal nőtt a hatóságok által beazonosított illegális fakivágások száma. Országos szinten

12 487 fatolvajlást regisztráltak, ami átlagosan napi 34 esetet jelent.

Az esetek számát tekintve a leginkább érintett megyék: Maros (1 511 eset, 12%), Brassó (762 eset, 6%) és Olt (730 eset, 6%). A kár országos szinten meghaladja a 41 millió lejt, ami 5,25%-os növekedést jelent 2016-hoz képest.

A számok értelmezéséhez fontos adalék, hogy az egyes esetek 1-2 köbméter, illetve több száz vagy akár ezer köbméter fa illegális kivágását egyaránt jelentheti. Így bár Argeș és Olt megyékben több esetet regisztráltak más megyékhez képest, de ezek együttvéve sem közelítik meg a Kolozs, Máramaros vagy Szeben megyékben tapasztalható erdőpusztítások mértékét. Ez ugyanis a három legsúlyosabban érintett megye a kitermelt fa mennyiségének szempontjából:

az országos illegális fakitermelés 53,97 százaléka ebben a három megyében történik.

Kolozs megyében összesen 503 esetet regisztráltak, mégis vezeti az országos toplistát a kitermelt fa mennyisége szempontjából: 46 042 köbméter fát vágtak ki illegálisan 2017-ben. A lista második és harmadik helyezettjei: Máramaros (36 890 m³) és Szeben (13 507 m³). A kár tekintetében Kolozs megye országos szinten a második helyen szerepel.

A jelentés arra is kitér, hogy a rajtakapott illegális fakitermelők ellen melyik megyékben indult a legtöbb eljárás. Eszerint Szucsávában 50, Beszterce-Naszódban 44 és Bákóban 41 vádemelés történt, míg Kolozs megyében csak 31.

A környezetvédelmi szervezet örvendetesnek tartja, hogy a kihágások jelentős részét állampolgári bejelentés nyomán derítették fel a hatóságok, de hozzáteszi, az illegális fakitermelés visszaszorítása elsősorban az illetékes állami szervezetek feladata lenne. Kolozs megyében egyébként

373 telefonos bejelentés történt 2017-ben.

A Greenpeace azt ígéri: hamarosan elindít egy mobilalkalmazást, amely révén az állampolgárok, akik illegális fakitermelés szemtanúi, egyszerűbben értesíthetik a hatóságokat.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28134
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.