Tombol a sertéspestis, Brüsszel pénzzel segítene, de Románia nem kér belőle

A sertések likvidálásával keletkezett kárnak legalább a felét kifizetné Brüsszel, de Románia mindmáig nem kérvényezte a támogatást.
Hirdetés

Az Európai Bizottsághoz mindmáig nem érkezett hivatalos megkeresés Románia részéről az ország sertéstenyészeteit padlóra küldő afrikai sertéspestis miatt, annak ellenére, hogy az EU a kártérítésre kifizetett összegek 50-75 százalékát állná – erősítették meg cursdeguvernare.ro portálnak Brüsszelből. Az elmúlt három évben Románia egyedül azt az 1,2 millió eurót kapta kézhez, melyet az Európai Bizottság kifejezetten a sertéspestis megelőzésére szánt különleges költségvetésből utalt át.

A portál által megkérdezett brüsszeli sajtószóvivő elmondta, ha Románia pénzt igényelne a sertéspestis megfékezésére, nagyon pontosan meg kellene határoznia, mire is költi a pénzt. Brüsszel a tenyésztőket ért kár mintegy 50-75 százalékát fizetné ki. Ehhez azonban – értelemszerűen – kérvényezni kell a támogatást. Ugyanakkor a már felvett 1,2 millió euró pontos elszámolását sem lehetne elkerülni.

A legutóbbi összesítések szerint eddig mintegy 160 ezer fertőzött sertést pusztítottak el,

az ország 11 megyéjében, összesen 190 településen, és 826 fertőző gócot azonosítottak. A legutóbbit éppen ma a Galați megyei Tudor Vladimirescu településen. A múlt héten a településen kívül 15 fertőzött sertést öltek meg, de a kórokozó jelenlétét ismét kimutatták egy gazdaságnál.

Hirdetés

A szakértők szerint az érintett gazdaságok tíz kilométeres körzetében minden sertést meg kell semmisíteni kizárva annak a lehetőségét, hogy a kór ismét megjelenjen, és szigorúan betartva a biztonsági követelményeket. Egyes sajtóértelmezések szerint a szakértők mai közleménye azt jelenti, hogy

az érintett gazdaságokban betilthatják a tenyésztést.    

Szeptember 15-ig több mint 3 ezer kártérítési igénylés érkezett az országos állategészségügyi hatósághoz, összesen 47 millió 600 ezer lej értékben. Ebből mindössze 167 kérvényt bíráltak el, és 507 ezer 890 lejt fizettek ki a gazdáknak.

Hirdetés