A romániai után az amerikai börtönviszonyokat is megismeri Guccifer, a hírhedt hacker

Kiadják ugyanis az Egyesült Államoknak, de csak azt követően, hogy letöltötte a büntetését.
Hirdetés

A romániai után az amerikai büntetés-végrehajtási rendszerrel is megismerkedhet minden idők egyik legismertebb romániai hackere, Guccifer, miután a gyulafehérvári ítélőtábla hétfőn jóváhagyta az  Egyesült Államok által benyújtott kiadatási kérelmet. 

Az anyakönyvi kivonta szerint Marcel Lehel Lazăr nevű kiberbűnözőnek azonban előbb Romániában kell letöltenie a büntetését. 

A Guccifer mellett Micul Fum (Kis Füst) álnéven is ismert hackernek az Egyesült Államokban 52 hónapos büntetést kell letöltenie védett számítógéprendszerbe történő jogosulatlan belépés és minősített személyazonosság-lopás miatt.

A testület azonban elhalasztotta a kiadás dátumát mindaddig, amíg a férfi le nem tölti Romániában kiszabott, 7 éves börtönbüntetését vagy a romániai igazságszolgáltatás nem helyezi őt feltételesen szabadlábra. 

Mint ismeretes, Guccifert két éve ítélték el az Egyesólt Államokban. A Marcel Lehel Lazăr nevű aradi taxisofőr több más, egyesült államokbeli és romániai politikus és közéleti szereplő internetes postafiókját is feltörte.

Emellett többek között a román titkosszolgálat (SRI) akkori vezetőjének, George Maiornak, Corina Creţu EP-képviselőnek, illetve több román hírességnek az e-mailfiókját is feltörte. A hekker azonban nem érte be a romániai közszereplők magánlevelezésének feltörésével. Ő hozta nyilvánosságra Colin Powell volt amerikai államtitkár és  Corina Creţu intim viszonyáról árulkodó levélváltást. 2012–2014 között a Bush család bizalmas e-mailjeibe pillantott bele.

Hirdetés

Ugyanakkor azt is állította, hogy sikeres hackertámadást hajtott végre Hillary Clinton magán számítógépe ellen a Clinton-házaspár Chappaquában lévő villájában, ám ezt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója, James Comey határozottan cáfolta. Később maga Guccifer is beismerte, hogy ebben hazudott. 

Ám Hillary Clinton egyik tanácsadójának, Sidney Blumenthalnak a számítógépébe sikerült behatolnia, és nyilvánosságra is hozott információkat a Clinton és Blumenthal közti levelezésből. Tulajdonképpen ennek nyomán derült ki, hogy Hillary Clinton külügyminiszterként a hivatalos ügyei egy részét nem a külügyminisztérium biztonságos rendszerén, hanem a magánszerverén keresztül bonyolította.

 

Hirdetés