Veszélyben a PSD-ALDE parlamenti többsége?

Eddig 15 PSD-szervezet csatlakozott a Dragnea-ellenes táborhoz, de az erdélyi tagszervezetek kitartanak Dragnea mellett. A parlamenti többség is veszélybe kerülhet.
Hirdetés

A Szociáldemokrata Párton (PSD) belüli feszültségek két táborra szakították a párt területi szervezeteit. A választóvonalat Liviu Dragnea pártvezér személye jelenti: vannak olyan szervezetek – köztük sok erdélyi –, melyek továbbra is támogatják Dragneát, a másik tábor viszont a leváltására készül.

A Hotnewsnak szivárogtató PSD-sek szerint vidéken is egyre többen elégedetlenek Liviu Dragneával, és azt szeretnék elérni, hogy tegyen egy lépést hátra. Jelenleg 15 megyei szervezet (Olt, Argeș, Giurgiu, Brăila, Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Vrancea, Vaslui, Buzău, Constanţa, Caraş Severin és Temes) alkotja a Dragnea-ellenes tábort, melynek Paul Stănescu, Mihai Bădălău és a volt kormányfő, Mihai Tudose a legfőbb hangadója.

A portál szerint Dragnea többek között Dolj, Gorj, Teleorman, Vâlcea, Ialomița, Neamţ, Bákó, Máramaros, Szatmár, Szeben, Kolozs, Brassó, Kovászna, Hargita, Fehér és Arad megyék PSD-szervezeteinek támogatását élvezi, ezen túl Bukarest egyes kerületei is mellette állnak.

A Gabriela Firea főpolgármesterrel, a PSD alelnökével való konfliktus kirobbanása miatt veszélybe került a párt amúgy is törékeny parlamenti többsége – nyilatkozták párt-közeli források. Jelenleg  az ALDE-val közösen 250 mandátummal rendelkeznek. A többség megőrzéséhez 233 mandátum szükséges, azonban többen arra készülnek, hogy kilépnek a PSD-ből. Egyes honatyák arra is hajlandóak, hogy bojkottálják a parlamenti munkát, ha nem rendeződik a PSD-n belüli helyzet. Pedig idén ősszel olyan fontos jogszabály-tervezetek kerülnek napirendre, mint például az offshore-törvény, az igazságügyi törvények, vagy a SRI-protokollumok titkosításának feloldását rendező törvény.

Hirdetés

Mindeközben a másik oldalon Marian Neacșu és az államfőt lenácizó Darius Vâlcov tisztségeket és pénzt ígérnek azoknak a szervezeteknek, melyek segítenek megőrizni Dragnea hatalmát.

Az, hogy mi lesz a vége a PSD-n belüli csörtének, várhatóan a párt végrehajtó bizottságának (CEx) két hét múlva esedékes ülésén fog kiderülni.

Hirdetés