Több százezer romániai gyereknek más országban csengettek be

Tíz év alatt 500 ezerrel csökkent a romániai iskolások száma. Az ok külföldön keresendő.
Hirdetés

Mintegy 500 ezer gyerekkel kevesebben kezdték el hétfőn a 2018-2019-es tanévet Romániában, mint tíz évvel ezelőtt. Mivel az iskolaelhagyás mértéke alig változott, a diáklétszám csökkenéséért az elvándorlás és az alacsony gyerekvállalási kedv okolható. Mely szintén összefügg.

Az adatok magától az oktatási minisztériumtól származnak, ezek szerint a 2009-2010-es tanévben mintegy 3,4 millió gyereknek csengettek be tanévkezdéskor, majd ez a szám évről évre csökkent, hétfőn reggel mintegy 2,9 millió diák kezdte el az óvodát, iskolát.

A csökkenő diáklétszám hátterében nem az iskolaelhagyás áll, az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint ez tíz éve 1,8 százalék közül mozog, ami szintén gond, hiszen csökkennie kellene: uniós szinten hazánkban az egyik legnagyobb az iskolakerülés.

De az iskolák udvarai nem ezért voltak félig üresek a mai tanévnyitón: ennek oka, hogy az elmúlt években több millió fiatal román állampolgár hagyta el az országot és vállalt külföldön munkát. Tekintetve, hogy Szíria után Romániából érkezik Nyugat-Európába a legtöbb kivándorló, nem kell csodálkozni a statisztikán, mondja Daniela Vişoianu, a Koalíció az oktatásért szervezet elnöke.

A külföldön szerencsét próbálók zöme fiatalon ment el, dolgozni és családot alapítani akart, sokan gyerekestől távoztak vagy már külföldön vállaltak gyereket. A Romániában tapasztalt, uniós átlagnál alacsonyabb gyerekvállalási kedv szintén összefügg az elvándorlással. A szakember szerint ennek nyomán már egy olyan generációval számolnak a román hatóságok, amely valójában „csak papíron létezik”.

Hirdetés