Kitiltották a politikusokat az idei Avram Iancu-megemlékezésről

Élőlánccal biztosítják a cebei ünnepség tisztaságát.
Hirdetés

Többé-kevésbé köztudott, hogy Avram Iancu, a román nép egyik szeretve tisztelt nemzeti hőse 149 évvel ezelőtt, szeptember 9-én tért meg atyáihoz. Ebből az alkalomból idén is megemlékezésre kerül sor a Hunyad megyei Cebén, ahol a nemzeti hős sírja is található. Vasárnap lesz ott megemlékező mise, történelmi szellemidézés, koszorúzás, díszőrség, minden, ami ilyenkor illendő.

Egy dolog azonban nem lesz. Politikusi jelenlét. A rendezvény szervezői nyílt levelet küldtek a román kormánynak, illetve az államelnöki hivatalnak, amelyben tájékoztatják a tisztelt honatyákat, hogy márpedig egyetlen politikus sem közelítheti meg Avram Iancu sírját.

Részlet az egyébként eléggé habzó stílusú és helyenként homályos levélből: „Ne gyertek Cebére, mert itt a mártírok panteonja található, az őseink csonjait rejtő szentély, kincsek és konstellációk, amelyek számotokra nem jelentenek egyebet, mint azt a hírnevet, hogy lábbal tiporhatjátok a füvet, amely megnedvesíti az ősök sírjainak árnyékát!”

A szervezőknek konkrétan az a szándékuk, hogy élőlánccal akadályozzák meg az esetleg arra vetődő politikusok behatolását a szent helyre. Holnap elválik, sikerül-e nekik, vagy sem.

Hirdetés