Keményen beszólt a német nagykövetség a Iohannist és a romániai németeket nácizóknak

A diplomáciai képviselet figyelmezteti a PSD politikusait.
Hirdetés

Megelégelte Németország bukaresti nagykövetsége, hogy a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai sportot űznek abból, hogy Klaus Iohannis államfő német származását kihasználva teli szájjal nácizzanak.

A diplomáciai képviselet szerdán este kemény hangú közleményt tett közzé Facebook-oldalán, amelyben – minden bizonnyal Berlin hivatalos álláspontját közölve – jelzi: nem tartja elfogadhatónak az ilyen megnyilvánulásokat.

Mint közölték, számos politikus, a kisebbségek képviselői, üzletemberek, civil szervezetek és magánszemélyek is felháborodásuknak adtak hangot a német kisebbséget érintő becsületsértő kijelentések miatt, és támogatásukról biztosították a német közösséget. A reakciók egy részét egyenesen a nagykövetségnek címezték.

„Németország nagykövetsége köszönetet mond a támogatásért. Emellett szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy egyértelműen hangsúlyozzuk: határozottan elítéljük a mémet, illetve bármely romániai kisebbség elleni diszkrimináció, gyalázkodás vagy ellenségesség minden formáját. Az utóbbi napokban megfogalmazott vádak teljesen alaptalanok és indokolatlanok” – áll a nagykövetség üzenetében.

Hirdetés

A nagykövetségnek minden bizonnyal azzal szaladt tele a zsákja, hogy a hét elején Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsadó olyan videót osztott meg a Facebook-oldalán, amelyben a kormányellenes utcai megmozdulásokat szervező Rezist mozgalom hashtag-je horogkeresztté alakul. Ezt követően a videó azt állítja: a Romániai Németek Demokrata Fóruma – amelyet korábban Iohannis vezetett – a náci Deutsche Vokgsgruppe utódszervezete, Iohannis államfő feje pedig Hitler-bajusszal és -frizurával jelenik meg.

Az elnök arca mellett hibás németséggel a Hail Iohannis (Heil Iohannis helyett) felirat is előtűnik.
Korábban Liviu Pop volt oktatási miniszter utalt arra, hogy a Romániai Németek Demokrata Fóruma valójában a Deutsche Volksgruppe jogutódja, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter pedig annak kapcsán, hogy Iohannis az augusztus 10-i tüntetésen történt incidensek kapcsán arról beszélt, hogy a könnygázt használó csendőrök elgázosították a tüntetőket, úgy fogalmazott: bátorságra vall egy német részéről az „elgázosítás” kifejezést használni.

Hirdetés