Újraindítaná a vetítőgépet az egyik legszebb hazai moziban a TIFF

Nagyváradon évek óta nincs ahol művészfilmet nézni. Most az erdélyi filmfesztivál vezetősége is tenne erről.
Hirdetés

Közös projekt révén élesztené újra Nagyvárad egykori filmszínházát, a Szabadság (Libertatea) mozit a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) és a város vezetése. A szerdán tartott közös sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu rendező, a TIFF elnöke is sajnálatosnak nevezte, hogy a városban nincs olyan hely, ahol európai és/vagy művészfilmeket lehetne vetíteni. A belvárosi mozik bezárása óta Váradon multiplexekben van filmvetítés, többnyire az aktuális kasszasikereket lehet megnézni.

A TIFF-esek szerdán a fesztivál hétvégi nagyváradi kiadását haragozták be, mely hat különböző helyszínen zajlik.

Giurgiu szerint ezeket nem volt könnyű megtalálni, ez jelentette a legnagyobb kihívást számukra, vallotta be, ugyanis nincsenek mozik a városban. Holott szerinte a város nagy filmes hagyományokkal rendelkezik, 1917-ben például az európai hírű dán színész, Psilander Valdemar is ellátogatott ide.

Giurgiu azt szeretné, hogy kolozsvári mintára – ahol a TIFF-esek rávették az önkormányzatot a régi mozik felújítására, működtetésére – Nagyváradon is felélesztenék a mozizás hagyományát. A terv első lépése a város legszebb filmszínházának, a Fekete Sas Palotában található Szabadság mozinak a felújítása és beüzemelése lenne. Ezt egyébként már régóta tervezi az önkormányzat, csak egyelőre nem találta meg a szükséges anyagi forrásokat.

A terv szerint a váradi szecesszió gyöngyszemének tartott palota kistermét multifunkcionális teremként hasznosítanák, és az itt szervezett kisebb rendezvények bevételéből tartanák fel a mozit, ugyanis a fő tevékenység továbbra is a filmvetítés lenne.

A TIFF-esek hosszú távban gondolkodnak: azt szeretnék, ha a mozi nemcsak megnyílna, hanem fenn is maradna,

ehhez ajánlották fel a segítségüket az önkormányzatnak. Ez januárban hagyta jóvá a kommunizmusban még Nagyvárad (Oradea), a rendszerváltás után Szabadság (Libertatea) néven futó mozi felújításának műszaki-gazdasági mutatóit. A beruházást mintegy 5 millió euróra becsülik, eredeti állapotukba állítanák vissza a szecessziós belső tereket, melyekben az elmúlt évtizedekben végrehajtott részfelújítások során nem kevés kárt tettek a hozzá nem értő kezek.

Hirdetés

A főtéri filmszínház a 2000-es évek elején zárt be, a nagytermet ezután egy ideig játékteremként használták, falait olajfestékkel festették le. A kisteremben 2010-ben nyílt ismét mozi, a kolozsvári Chicago Tour cég és a helyi Metrion Egyesület működtette az európai filmtermésre fókuszálva, de nem bizonyult hosszú életűnek. A nagyterem 400, a kicsi mintegy 150 nézőt képes befogadni.

A TIFF a hétvégén, szeptember 7-9-én tartja a kolozsvári fesztiválnál kisebb léptékű, de a TIFF-karaván más állomásaihoz képest nagyszabású váradi kiadását. A három nap alatt olyan helyszíneken zajlanak párhuzamosan filmvetítések, mint a Szent László tér, a vár, a neológ zsinagóga, a színház, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Lokál nevű kocsma. A hazai filmtermés legújabb díjnyertes alkotásait láthatja a közönség, de számos magyar és európai film is szerepel a programban. A kínálatról bővebben ITT írtunk.
 

Hirdetés