Budapesti mesterek virágoztatják fel a váradi szecessziót

Alakulgat az ország első szecessziós múzeuma, a nagyváradi Darvas–La Roche-ház.
Hirdetés

Túl van már a nagyobb szabású kezdeti munkálatokon az ország első szecessziós múzeumaként is működő nagyváradi Darvas–La Roche-ház felújításával megbízott kivitelező. Mircea Mălan alpolgármester csütörtökön a helyszínen tartott sajtótájékoztatón számolt be az uniós pénzből finanszírozott munkálatok menetéről és ismertette a további terveket. Elhangzott, eddig az épület eredeti állapotának a helyreállításán dolgoztak a munkások, azaz

megpróbálták eltüntetni mindazt, amit a jóval a múlt század eleji építést követően „adagoltak” hozzá.

Így kitörték az utólag felhúzott falakat és visszaállították az ingatlan eredeti tagolását. Emellett szinte befejeződött a tetőzet helyreállítása és az udvarra, illetve Sebes-Körösre néző belső homlokzat felújítása.

A villany-, víz- és csatornahálózat cseréje is megtörtént, és a liftakna is elkészült, a háromszintes épületbe ugyanis egy felvonót is beüzemelnek elsősorban a mozgáskorlátozott személyek számára. Mindezzel együtt ez még csak az összmunkálatok mintegy 15 százalékát jelenti, mondta az alpolgármester, aki azon reményének adott hangot, hogy sikerül felgyorsítani a munkálatok ütemét.

A kivitelező Constructorul Sălard cég igazgatója, Eugen Guba ellenben arra hívta fel a figyelmet, hogy az épület eredeti állapotának helyreállítása aprólékos feladat, főleg, hogy az szecessziós stílusban készült és múzeumként fog működni. Csupán a festett üvegablakok sablonját háromszor kellett megtervezni ahhoz, hogy azok megfeleljenek az épen megmaradt eredeti vitrail-oknak. A teljes díszítést a történelmi hűség jegyében „varázsolják újra”, ehhez pedig budapesti és kolozsvári mesterek segítségét kérték.

A ház eredeti festett üvegablai a többinek is mintául szolgálnak. Fotó: Oradea.ro

A Darvas–La Roche-ház felújítása 5,1 millió lejbe kerül, ezt nagyrészt uniós pénzből fedezik, a kétszázalékos önrészt a városkasszából biztosítják. A felújítás után az épület földszintje és az emeleti termek egy része – melyben megmaradt az eredeti berendezés – múzeumként működik, míg a nagyterem, a terasz és az udvar kiállítótérként szolgál majd.

Hirdetés

Az épületben festő-, szobrász- és kézművesműhelyek is helyet kapnak, ahol főként gyerekek számára tartanak majd foglalkozásokat, de kísérleti színházi előadásokat, konferenciákat is befogad majd. Az uniós projekt célkitűzése szerint a 2020-ig tartó felújítást követően a korábbi évi háromezerről ötezerre kell növelni a látogatók számát. A Darvas–La Roche-ház

a Vágó-fivérek tervei alapján készült az 1900-as évek elején a bécsi szecesszió stílusában,

a háromszintes villa megrendelői Darvas Imre faipari nagyvállalkozó és felesége, Schutz Margit voltak. Mai nevét a hátsó bejárat kapuja felett szereplő cégtábla adta, ugyanis az ingatlan nemcsak magánházként szolgált, hanem a váradi vállalkozó és svájci bankár társa, Alfred La Roche közös részvénytársaságának irodái is itt működtek.

A Rimanóczy utcai épület később magánlakásoknak és az azóta csődbe ment Nagyváradi Bihar FC labdarúgóklubnak adott otthont. Az önkormányzat azzal a nem titkolt céllal vásárolta meg a klubszékhely mellé az addig magántulajdonban lévő épületrészt, hogy uniós támogatással felújítsa, és idegenforgalmi látványosságként kamatoztassa az ingatlant.

Az épület hányattatott sorsáról korábbi tulajdonosa, Simon Judit újságíró mesélt a Főtérnek: 

Hirdetés