Lángok martaléka lett Nagyvárad főterének egyik ékessége, a görögkatolikus püspöki palota

Az épület tetőtere és emelete teljesen kiégett.
Hirdetés

Apokaliptikus képek szemtanúi lehettek mindazok, akik szombaton este a nagyváradi Szent László téren tartózkodtak: kigyulladt, majd porrá égett a tér arculatának egyik meghatározó épülete, a görögkatolikus püspöki palota tetőtere és első emelete.

A lángok este kilenc óra után csaptak fel, és szinte percek alatt átterjedtek a teljes tetőszerkezetre. A tűzzel mintegy száz tűzoltó viaskodott, éjfél utánra sikerült is megakadályozni, hogy átterjedjen a szomszédos épületekre, majd eloltani, de a kár így is felbecsülhetetlen: a katasztrófavédelem közlése szerint mintegy 1300 négyzetméternyi felület égett ki. Az épület egyik tornya összeomlott. Emberi sérülés nem történt, az épületben csupán egy pap lakott a feleségével és a két gyerekével, nekik semmi bajuk sem történt.

Az oltást nehezítette, hogy nem mindegyik tűzcsap működött a környéken, ezért a tűzoltók a közeli Sebes-Körösből is szivattyúztak vizet az oltáshoz.

 

 

A tűz oka egyelőre ismeretlen, de a Bihon.ro beszámolója szerint Virgil Bercea görögkatolikus püspök azt mondta: az épületben nem volt olyan áramforrás, amely tüzet okozhatott volna, ezért úgy vélte: szándékos gyújtogatás történhetett.

Az épület belsejét éppen felújították, mint kiderült, számos értékes műtárgy – jórészt bútor – található benne, amelyek sorsa egyelőre bizonytalan.

Hirdetés

A katasztrófát százak nézték a térről, de néhányan nem csupán katasztrófa-turistáskodtak, hanem a hatóságoknak is segítséget nyújtottak: mintegy húszan felemeltek és odébb vittek egy, az épület Pável utcai oldalán parkoló autót, hogy ne érjék el a lángok.

A nagyváradi önkormányzat a görögkatolikus püspökséggel együtt máris bejelentette, hogy gyűjtést szervez a csodálatos épület helyreállításának finanszírozására.

A barokk és rokokó stílusjegyeit ötvöző új görögkatolikus püspöki palotát 1903-ban ifj.Rimanóczy Kálmán tervei alapján építették. 1948-ban elkobozták, és a népi iskolát helyezték el a falai között.

Később a megyei könyvtár is itt kapott helyet. 1989 után az épület visszakerült jogos tulajdonosához, a görögkatolikus püspökséghez, amely példásan restauráltatta.

Hirdetés