Most is a PSD a legnépszerűbb, de ellenzéki oldalon Cioloş mozgalma úgy jön fel, mint a talajvíz

Érdekes eredményeket hozott a Sociopol augusztusi felmérése.
Hirdetés

Ha most vasárnap rendeznék a parlamenti választásokat, a kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) ezúttal is nyerne, de támogatottsága csökken – ezt mutatja a Sociopol közvélemény-kutató legfrissebb felmérése.

A PSD-re a válaszadók 35 százaléka szavazna, míg a második helyezett ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) az erdőben sincs mögötte: 19 százalékon áll.

Ez minden bizonnyal annak is betudható, hogy nagyon feljött a Dacian Cioloş volt technokrata miniszterelnök, korábbi uniós mezőgazdasági biztos vezette Románia Együtt Mozgalom (MRÎ), amelyre 13 százaléknyian szavaznának.

A kisebbik koalíciós párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 10 százalékon áll, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8 százalékon. Rossz hír az RMDSZ-nek, hogy a felmérés szerint az 5 százalékos parlamenti küszöb alatti, 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A futottak még kategóriában ott van a Victor Ponta volt szociáldemokrata kormányfő vezette, 3 százalékos támogatottságú Pro Románia, valamint a Traian Băsescu volt államfő által alapított, most 2 százalékon álló Népi Mozgalom Párt (PMP).

Hirdetés

Megkérdezték azt is, mennyire bíznak a válaszadók a közszereplőkben. Az első helyen Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár áll: benne a megkérdezettek 59 százaléka bízik. Tőle messze elmarad a második helyezett Klaus Johannis államfő, akinek 33 százalékos a bizalmi indexe. Őt Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere követi 26 százalékos bizalmi indexszel, míg a negyedik Laura Codruţa Kövesi, a korrupcióellenes ügyészség korábbi vezetője 25 százalékkal. Liviu Dragnea PSD-elnök bizalmi indexe 15, Viorica Dăncilă miniszterelnöké 13, míg az ALDE-elnök Călin Popescu-Tăriceanué 20 százalékos. A PNL-elnök Ludovic rbanban csupán a válaszadó 8 százaléka bízik.

Arra a kérdésre, hogy a válaszadók szerint az ország jó vagy rossz irányba halad, 73 százalék úgy válaszolt: rossz irányba.

A felmérést augusztus 7. és 20. között készítették 1005 fős mintán.

Hirdetés