Aggódik a tanfelügyelő: meglesz a szükséges diáklétszám a vásárhelyi katolikus iskolában?

Szerinte a miniszteri rendelet 728 tanulót ír elő, de jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum 250 diákkal számolhat.
Hirdetés

Ioan Macarie Maros megyei tanfelügyelő pénteken azt nyilatkozta, hogy az oktatásügyi minisztérium által kibocsátott sürgősségi rendelet értelmében szeptember 15-től újra megnyithatja kapuit a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum,

de ehhez arra van szükség, hogy megfelelő létszámú diák iratkozzon be.

A tanfelügyelő azért aggódik, mert a miniszteri rendelet szerint az iskola 26 osztállyal, osztályonként 28 diákkal kezdheti meg működését, ami összesen 728 tanulót jelent. Márpedig az iskola, ha leszámítjuk a végzősöket, jelenleg 250 diákkal számolhat. Ezek a diákok a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban kaptak helyet a felekezeti iskola megszüntetése után – emlékeztet a tanfelügyelő. Hozzátette: várják a javaslatokat az új igazgató kinevezésére, de a létszámterv elkészítésére és a tanárok helyzetének tisztázására is szükség van. Ha minden szám stimmel, ősztől megkezdődhet az oktatás az iskolában,

már csak adminisztratív kérdéseket kell tisztázni a szeptember elsejei határidőig.

A tanfelügyelő közölte: semmisnek nyilvánították a bírósági döntést az Unirea Líceumba és a Bolyai Líceumba való betagolódásról, a tanulók okmányai is visszakerültek.

Az iskola helyzetét csütörtökön egy minisztériumi rendelettel sikerült megoldani, melynek írásos nyoma péntekre meg is jelent a közoktatási minőségbiztosítási hatóság (ARACIP) honlapján.

Hirdetés

Az újraalakuló magyar tannyelvű tanintézmény az 1948-ban államosított jogelődje által használt II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium nevet veszi fel,

a végleges akkreditáció megszerzésének határideje pedig az első évfolyamok végzése után három évvel (2025-2026) jár le.

A miniszteri rendelet szerint a katolikus iskolának továbbra is az egyháznak visszaszolgáltatott marosvásárhelyi épületegyüttes B szárnyában biztosítanak helyet, a főépületben ugyanis a román tannyelvű Unirea Főgimnázium működik.

Időközben a Népi Mozgalom Párt (PMP) közölte: a közigazgatási bíróságon támadja meg a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Líceum újraalapításáról szóló oktatási miniszteri rendeletet. Marius Paşcan szerint a miniszteri rendelet alkotmányellenes, sérti a hatalmi ágak szétválasztásának és egyensúlyának elvét, a helyi autonómia és a decentralizáció elvét, továbbá a diszkriminációmentesség és az állampolgárok egyenjogúságának elvét.

Hirdetés