Rendőrkézre került az Elie Wiesel-emlékház falán gyalázkodó férfi

A 37 éves gyanúsított nem helyi lakos, Râmnicu Vâlcea-i lakcímmel rendelkezik.
Hirdetés

Rongálás és antiszemita nézetek terjesztése miatt indított eljárást a máramarosszigeti rendőrség egy 37 éves Râmnicu Vâlcea-i férfi ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy  antiszemita üzeneteket írt a máramarosszigeti Elie Wiesel-emlékház falára. A rendőrség közleménye szerint a Vâlcea megyei rendőrkapitánysággal együttműködve azonosították a feltételezett elkövetőt.

A múzeumként berendezett emlékház falára a férfi szombat hajnalban gyalázkodó feliratokat írt: az egyik falfirka közvécének nevezi az emlékházat, egy másik szerint „a zsidó már a pokolban van Hitlerrel”, a harmadik pedig egy Angela Merkel német kancellárnak, Donald Trump amerikai elnöknek és Vlagyimir Putyin orosz államfőnek címzett obszcén káromkodás volt. Ezeket még szombaton, példás gyorsasággal eltüntették a hatóságok.

Az esetre hazai és külföldi szervezetek egyaránt elitélőleg reagáltak. A washingtoni holokauszt múzeum, valamint a Nemzetközi Auschwitz Bizottság illetékesei a román hatóságokat is felelőssé tették az antiszemitizmus megnyilvánulása miatt.

Hirdetés