Székely eredetére is utal címerében a hétfőn beiktatott új temesvári püspök

1990 óta először magyar püspöke van a sokszínűségéről híres temesvári római katolikus egyházmegyének.
Hirdetés

Pál József Csabát három nyelven – németül, magyarul és románul – tartott szertartás keretében szentelték püspökké. A temesvári dómban tartott szertartáson mintegy negyven romániai, magyarországi, szerbiai, horvátországi, németországi római katolikus, illetve görög katolikus püspök tette a kezét az új egyházi elöljáró fejére.

Az újdonsült püspök korábban a resicabányai Havas Boldogasszony templom plébánosa és hegyvidéki főesperes volt. Püspöki beköszönő beszédében elmondta, hogy az „egység a sokszínűségben” elvet szeretné követni. A temesvári egyházmegyében ugyanis a magyarok, a románok, a németek, a horvátok, a bolgárok és a szlovákok „csak együtt tudják beteljesíteni az Úr rendelését”, jelentette ki.

A püspök felkenésének, a főpásztori jelképek átadásának ceremóniáját Martin Roos leköszönő püspök, Ioan Robu bukaresti érsek, metropolita és Jakubinyi György gyulafehérvári érsek vezette. Az új főpásztort a ceremónia végén Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes és Victor Opaschi, a román kormány vallásügyi államtitkára is köszöntötte, mindketten Temesvár és a Bánság vallási és etnikai sokszínűséget hangsúlyozták.

A 64 éves, székelyföldi származású Pál József Csabát május 16-án nevezte ki Ferenc pápa a temesvári egyházmegye püspökévé. Jelmondata: „Tartsd meg őket a te nevedben!”, címerében a székely eredetre utaló nap és hold, a szentháromság jelképe, valamint a bánsági egyházmegye hétnyelvűségére utaló jelkép szerepel.

Hirdetés

Személyében 1990 óta először kerül magyar nemzetiségű püspök a temesvári egyházmegye élére, melyet addig Sebastian Krauter, majd Martin Roos német ajkú püspökök vezettek. Utóbbi 19 évi püspöki szolgálat után előrehaladott életkorára hivatkozva kérte felmentését.

A soknemzetiségű temesvári egyházmegye etnikai összetétele mára, a bánsági svábok tömeges elvándorlása után radikálisan átalakult. A mintegy109 ezer hívet számláló egyházmegyében a hívek 44,1 százaléka magyar, 27,1 százaléka román, 10,9 százaléka német, 4,8 százaléka horvát, 4,4 százaléka bolgár, 2,2 százaléka szlovák, 2,6 százaléka roma és 1,8 százaléka cseh nemzetiségűnek vallotta magát.

Hirdetés