Oroszország beszólt a román védelmi miniszter rakétás bakija kapcsán

A Nagy Tesó nyilván nem esett hanyatt a baki miatt. De azért felemelte a mutatóujját. És ez felér egy ballisztikus rakétával.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, Mihai Fifor román védelmi miniszter a minap alaposan elszólta magát. Azt találta mondani, hogy a deveselui NATO-támaszponton ballisztikus rakéták vannak. Aztán persze gyorsan megmagyarázta, hogy á, dehogy, nem is úgy kell érteni, ahogy mondta, hanem pont másképp.

Eltelt pár nap, és a bukaresti orosz nagykövetség Facebook-oldalán megjelent egy közlemény. Röviden összefoglaljuk a lényeget. A nagykövetségen egyrészt meglepetéssel tapasztalták azt a hisztit, amelyet Fifor úr „nem helyénvaló” kijelentések keltettek Romániában. Az orosz fél úgy ítéli meg, hogy a hisztinek markáns „belpolitikai aromája” van. No comment, mondják erre az oroszok, ez Románia belügye.

És most jön az a rész, amelytől bármely román politikai vezérnek nyugodtan égnek állhat a haja, ha van neki. Ugyanis az oroszok sajnálatukat fejezik ki arra vonatkozóan, hogy Bukarestben továbbra is „struccpolitikát” folytatnak a legfőbb idevágó vonatkozással kapcsolatban. Ami a következő: az amerikai rakétaelhárító rendszerek romániai jelenléte nem csak, hogy felborítja a globális stratégiai egyensúlyt, de potenciális fenyegetést is jelent Oroszország nemzeti biztonságára nézve.

Putyin elnök még 2016-ban világosan megmondta: a rakétavetőkre könnyű támadó rakétákat helyezni. Egyáltalán nem nehéz egy rakétát kicserélni egy másikkal. Erre még a románok is rájönnek. (Juj!) Eddig a románoknak fogalmuk sem volt arról, milyen érzés, ha tűzvonalban vannak. Nos, a jövőben lesz fogalmuk, ugyanis Oroszország olyan lépésekre kényszerül, amelyek szavatolják a saját biztonságát. Válaszként, persze. Mert Oroszország sose lép elsőként.

Nos, nem hisszük, hogy akad olyan politikai vezér, aki repesve olvas egy ilyen üzenetet.

Hirdetés

 

Hirdetés