Terjed az afrikai sertéspestis az országban, a kormány tanácstalan

Már több mint 450 fertőző gócot azonosítottak, a kormány egyelőre tanácstalan.
Hirdetés

A kórokozó Románia észak-nyugati és nyugati részét, valamint a dél-keleti részét sújtotta leginkább. Összesen Románia nyolc megyéje érintett a 41-ből. Erdélyben Máramaros, Szilágy és főleg Bihar megye érintett, ahol már 18 gócpontot fedeztek fel. A dél-keleti részen ennél jóval több van, például Tulcea megyében több mint négyszáz gócpontot azonosítottak a hatóságok. 

 
A legtöbb esetben a kórokozó háztáji sertéseket fertőzött meg, 16 esetben vaddisznóknál fedezték fel, két esetben nagy sertéstenyésztő farmot támadott meg. Méreteit tekintve a legsúlyosabb esetet Tulcea megyéből jelezték, ahol egy 45 ezer állatot nevelő farmon ütötte fel a fejét a kórokozó, ezért valamennyi állatot el kellett pusztítani. Emiatt több száz munkahely került veszélybe.
 
A román sertéstenyésztők érdekeit védő egyesület becslése szerint az idén 30 százalékkal kevesebb sertéshús fog piacra kerülni, mert a román gazdák sietni fognak állataik feláldozásával még mielőtt a kórokozó az ő farmjukon is megjelenne.
 
A járvány által sújtott gazdáknak piaci áron történő kártérítést ígért a román kormány. Az állategészségügyi hatóság hét eleji bejelentése szerint a kárpótlások kifizetése már elkezdődött.
 
Bulgária egyébként tíz nappal korábban jelentette be, hogy kerítést fog építeni a bolgár-román határ bizonyos szakaszán, hogy megfékezze a járvány terjedését. 
 
Petre Daea román mezőgazdasági miniszter konkrét intézkedések bejelentése helyett nyilatkozott egy orbitális baromságot: az auschwitzi tömegmészárláshoz hasonlította a sertéspestises állatok megsemmisítését. 

Hirdetés