Visszakapja régi fényét a vásárhelyi Vártemplom

Nagyrészt magyar állami támogatásból újul meg az egyik legjelentősebb gótikus épületegyüttes.
Hirdetés

Több mint egy évtizede készülnek a marosvásárhelyi Vártemplom felújítására, most pedig sikerült pénzt szerezni rá, adta hírül a Krónikára hivatkozva az MTI.

Henter György, a Vártemplom lelkésze szerint több pályázatot is próbáltak elnyerni, míg végül 75 százalékos arányban a magyar állam támogatja a munkálatokat. „A felújítás Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és a magyar kormány közös stratégiájának köszönhető, amelynek célja az erdélyi műemlékek megújulása” – fogalmazott a lelkész.

A restaurálás előtt régészeti kutatásokat végeztek a szentélyben, ahonnan több, 1700-as évekbeli sír és néhány középkori kriptamaradvány került elő. Nagyobb munkálatnak számít a szentélyrészben a téglák fugázása, a tető faanyagának kijavítása, valamint a templom padlózatának felújítása.

A templomot valószínűleg jövőre bezárják, az istentiszteleteket a régi bábszínház épületében tartják majd. A tervek szerint a felújítás 2019 végére fejeződik be.

A marosvásárhelyi Vártemplomot a 14. században a ferencesek építették. A szentélyt 1400 őszén szentelték fel, a teljes épületet csak 1490-ben. A 16. században Marosvásárhely a reformáció oldalára állt, így az istenháza 1557-1559 környékén a reformátusok tulajdonába került.

Hirdetés