Bukarestben a mélyrománok nekiálltak tüntetni a magyar nyelv ellen

Szerintük ugyanis meg kell védeni Romániát az irredenta, autonomista, enklávista stb. magyarok áskálódásával szemben.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma bejelentette: július 29-én, vasárnap délután tüntetést szervez Bukarestben, Románia fővárosában, mégpedig a közigazgatási törvény tervezett módosításai ellen.

És a mélyrománok betartották a szavukat: vasárnap délután körülbelül 200 személy gyülekezett a bukaresti Alkotmány (Constituției) téren, hogy hangot adjon elégedetlenségének és nemzetféltésének. A patrióta tüntetőket elsősorban az zavarja, hogy a közigazgatási törvény módosított változata tartalmazza az ominózus 20 százalékos küszöb eltörlését, ami a magyar nyelv használatát illeti a közigazgatásban. Az a nem mellékes tény azonban szemmel láthatólag nem zavarja őket, hogy Klaus Iohannis államelnök időközben visszaküldte a törvényt a parlamentnek, felülvizsgálat végett. Ők csak hajtják a magukét: hogy az irredenták kihasználták a román politikusok műveletlenségét, hozzá nem értését és mohó harcait, és azon munkálkodtak, hogy hivatalossá nyilvánítsák a magyar nyelvet a romániai települések majdnem felében. Ráadásul, mindezt a nagy egyesülés centenáriumának évében.

A mélyrománok szerint ők az utolsó mentsvár. Az ő kötelességük, hogy megvédjék a román haza szent földjét, amelyet az a veszély fenyeget, hogy nem a román lesz itt az egyetlen hivatalos nyelv. Ez pedig alkotmányellenes, és hazaárulás.
A tüntetők célja, többek között, hogy Stephan Ludwig Roth történelmi példáját követve felhívják Románia szász államelnökének figyelmét arra, hogy ez itt Románia, egy egységes nemzetállam, amelynek megteremtéséért románok milliói áldozták fel magukat, és egy ilyen törvény kihirdetése azonnali politikai öngyilkosság, Klaus Iohannis pedig ne legyen politikai öngyilkos, és szépen ne hirdesse ki a törvényt.

A tüntetők koszorúkat helyeztek el Vitéz Mihály (Mihai Viteazul) szobránál, aztán elindultak a Cotroceni-palota fele, hogy közöljék Iohannis elnökkel a mondandójukat.

Hirdetés