Az egyház miért nem fizet adót? És az állam? Fizessen!

Vallja Mircea Hava, Gyulafehérvár polgármestere, aki szerint Szent Péteren kívül mindenkinek adót kellene fizetni. Több kollégája is egyetért vele.
Hirdetés

Az egyháznak és a hadseregnek is adót kellene fizetnie, ugyanúgy, mint minden mezei halandónak, állítja Mircea Hava, Gyulafehérvár polgármestere. Az ország legjobban fejlődő és legtöbb uniós támogatást lehívó városának elöljárója szerint az állam így tehetne szert nagyobb bevételre.

„Szent Péternél lejjebb mindenki felel. És Szent Péternél lejjebb mindenki fizet adót” – jelentette ki az elöljáró, aki az igazságszolgáltatást is megadóztatná.

Kollégája, Gheorghe Falcă aradi polgármester továbbfejlesztette az ötletet, szerinte

az államnak is adót kellene fizetnie tulajdonáért.

Az elöljáró érvei szerint, ha ez megtörténne, az állam legalább tisztában lenne azzal, hogy mije van. „És elkezdene rendet rakni, mert rájönne, hogy van egy elhagyatott ingatlanja és adót fizet érte” – példálózott a PNL-s elöljáró. Az ellenzéki polgármesterek különben

a differenciált adó hívei,

Hirdetés

melyet szerintük szociális, gazdasági és földrajzi kritériumok alapján kellene megszabni.

A polgármestereket az is felháborítja, hogy a sovány államkassza miatt az uniós forrásokra pályázó városokat arra kényszerítenék, hogy bankkölcsönért folyamodjanak. Erre Robert Negoiță, a Megyei Jogú Városok Egyesületének elnöke hívta fel a figyelmet. Bukarest 3. kerületének elöljárója szerint, ha a városvezetők a bankokra várnak, a projektek késni fognak. A polgármesterek azt kérik, hogy a kormány rendelettel oldja fel a problémát.

Hirdetés