Ha az autókat kitiltanák a belvárosból, hogyan épül mégis parkolóház a Házsongárd mellett?

Ugyanaz a Dan Tarcea alpolgármester jelentette be, aki nemrég a megszorítást ecsetelte.
Hirdetés

Új, ultramodern parkolóház épül Kolozsvár belvárosában, közölte az alpolgármester. A létesítmény a Petőfi (Avram Iancu) utcában, a Házsongárd temető szomszédságában épül fel és egy magáncég működteti majd.

A tervre már rábólintott az önkormányzat városrendezési bizottsága és hamarosan a helyi tanács asztalára kerül, ugyanis

a cégnek sürgős a beruházás.

„A befektetők sietnek, azt mondták, hogy a kivitelezés gyorsan fog menni” – mondta Tarcea, aki az urbanisztikai szakbizottság elnöke is.

Az alpolgármester szerint az új parkolóház megoldja majd az útszélen parkoló több száz gépkocsi problémáját. Ahhoz, hogy a sofőrök használják is, nagyon korszerű lesz, többek között

elektromos töltőállomás is lesz benne.

„Ultramodern lesz. A beruházó nyereséget akar termelni, ezért a parkolónak meg kell felelnie a sofőrök elvárásainak most és tíz év múlva is” – érvelt az alpolgármester.

Dan Tarcea szerint az önkormányzat is hasznot húz majd a létesítményből: kiszámolták, hogy a 370 új parkolóhely révén 2,2 kilométeren szabadul fel az úttest. Kolozsvár belvárosában a nagypiacnál van 425 férőhelyes magánparkolóház, de a környék így is tele van útszélen parkoló autókkal.

Hirdetés

Az alpolgármester bejelentése azért meglepő, mert két hete még arról beszélt, hogy az önkormányzat megszabadítja a belvárost a gépkocsiktól. Ezért úgy módosították a városrendezési tervet, hogy a belvárosban épülő szállodáknak, irodaházaknak már nem kötelező parkolóhelyeket kialakítaniuk.

A szigorítás azonban csak az 1-es övezetre vonatkozik, melynek a Petőfi utca nem része, mondta el a Főtérnek Nistor Dániel városi tanácsos. Az RMDSZ részéről városrendezési kérdésekkel foglalkozó  önkormányzati képviselő hozzátette: a parkolóházat a református egyház építené a Házsongárdi temető jobb oldalán, a jelenlegi parkoló helyén.

A beruházásra a tanácsos szerint két okból is szükség van: egyrészt itt parkolhatnak majd az egyes zónából kitiltott autósok, másrészt a temetőbe gépkocsival látogatóknak is lesz ahol állomásozni.

Hirdetés