Felszínre kerül Kolozsvár múltja, de van, aki eltitkolná

A középkori várfal fontos részletére bukkanhattak Kolozsvár belvárosában egy szállodaépítés során. Csakhogy a befektető senkit nem enged a közelébe.
Hirdetés

A középkori várfallal párhuzamosan haladó alagútra bukkanhattak az építőmunkások a kolozsvári Petőfi (Avram Iancu) utcában, ahol egy többszintes szálloda épül. Az építkezés részben az egykori Nemes-Bethlen ház füvészkertje, azaz a kincses város első botanikus kertje helyén zajlik és évek óta a sajtó figyelmének középpontjában áll. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a befektetők tisztázatlan körülmények között szerezték meg az engedélyeket az itt építendő hotelre.

Az építőtelepen a napokban a közelben futó középkori várfal egy fontos elemére bukkantak az építőmunkások. Azaz bukkanhattak, ugyanis a helyi sajtó beszámolója szerint

a befektető sem a kíváncsiskodó lakosokat, sem az újságírókat nem engedi a „lelet” közelébe.

A közelben lakó Lorin Sîntămărian le akarta fényképezni a falmaradványt, de az építtető elzavarta, és csütörtökön a helyszínre érkezett újságírókat sem engedték körülnézni. „Nem értem, hogy valaki – legyen közszereplő vagy magánember -, miért nem készíthet fényképeket egy, a város központi és védett övezetében lévő építőtelepen? Valamit takargatnak?” – tette fel a kérdést az elüldözött érdeklődő.

Az építőtelep közelében, a Farkas utca 8. szám alatti ingatlanban egy régész is lakik, aki szerint a falmaradványok a középkori várfallal párhuzamosan haladó alagút részei lehetnek, ez a vár bástyáit kötötte össze. A várvédő katonák ezen keresztül juthattak el az erődítmény különböző szegleteibe, és az élelmezésükről is ily módon gondoskodtak.

Ha igaz a feltevés, akkor A kategóriás műemlékről beszélünk, és

kötelező lenne a terület régészeti feltárása, leletmentesítése.

Ami lassítaná az építkezés ütemét és hónapokra, vagy teljesen leállítaná a munkálatokat.

Az eltökélt szomszédok nem hagyják annyiban, sokadszorra Emil Boc polgármesterhez fordultak, kérve a Petőfi utca 21-27-es szám alatti területre 2015-ben kiadott építkezési engedély visszavonását.

Követelik, hogy a hivatal illetékesei „legalább az utolsó órában” ellenőrizzék az általuk korábban is jelzett rendellenességeket, többek között azt, hogy a befektető az értesítésük nélkül lebontotta a tulajdonukban lévő kerítést. A lakók azzal fenyegetőznek, hogy bűnvádi eljárást indítanak a polgármesteri hivatal és a helyi tanács ellen.

Hirdetés

A nyíl mutatja azt a telket, ahol a város első botanikus kertje volt. Itt áll majd a szálloda.

A Kolozsvár első botanikus kertjeként számon tartott telken év elején kezdődött el az építkezés, miután az itt található ingatlant, a Nemes-Bethlen házhoz tartozó villát még 2014-ben ledózerolták. Februárban az egykori botanikus kert utolsó értékes fáit is eltüntették, köztük Erdély egyik legidősebb, mintegy 200 éves japánakácának csonkját.

A területet 2009-ben vásárolta meg Dumitru és Rafila Rodean – előbbi a hét év börtönre ítélt szebeni vállalkozó, Dumitru Ghişe apósa –, és

egy nyolcszintes szálloda tervével állt elő.

A középkori várfaltól alig egy méterre épülő hotelben a tervek szerint 88 szoba és négy konferenciaterem lesz, és földalatti parkoló is tartozna hozzá.

Utóbbi megépítésére már nem is lesz szükség, a helyi tanács ugyanis ebben a hónapban úgy módosította a városrendezési tervet, hogy a belvárosban épülő szállodáknak és irodaházaknak nem kötelező parkolóhelyeket biztosítani. Bár a városvezetés a gépkocsiforgalom csökkentésével indokolja a módosítást, fennáll a gyanú, hogy ez a belvárosi építkezéseket hivatott megkönnyíteni.

Nem a Petőfi utcai az egyetlen várfalmaradvány, amelyre az utóbbi időben bukkantak Kolozsváron. A Szabadság napilap a napokban arról számolt be, hogy az óvárban, a Szent Lélek/Virgil Fulicea 23. szám egy leromlott lakóház lebontásával láthatóvá vált a nyugati várfal egy része. Itt a Tektum Arhitectură & Artă műépítészeti tervezőiroda épít magának új székhelyet, és alapítója, Tóthfalusi Gábor műépítész azt ígéri, hogy a várfal az építkezés után is látható lesz.

Hirdetés