Tusványosig elköltöztetnék a tusnádi medvecsaládot

Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.
Hirdetés

Egy hét múlva kezdődik a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, avagy Tusványos, mely évente több mint 20 ezer fesztiválozót vonz Tusnádfürdőre. Tekintettel arra, hogy nemrég újabb medvetámadás történt a településen, ráadásul éppen a vasútállomás közelében, ahol a fesztiválozók is gyakran megfordulnak, Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök kérvényezte a helyiek által jól ismert anyamedve és három bocsa elköltöztetését.

Az önkormányzati vezető közölte: a tusványosozók egy jelentős része vonattal érkezik vagy távozik a helyszínről, nem lehet abban bízni, hogy a zaj elüldözi a medvéket – ez az elképzelés már a tavaly sem jött be. Ezt mi is tanúsíthatjuk, hiszen tavaly éppen ezen a környéken találkoztunk egy nagyvaddal Tusványos idején.  

Borboly a környezetvédelmi minisztériumhoz és a Szent Anna Vadásztársasághoz is kérvényt intézett a problémás medvecsalád elköltöztetése érdekében.

Hirdetés

A tanácselnök mellett nemrég a helyiek egy csoportja is az illetékes tárcához fordult. Petíciójukban kifejtették: szinte minden este, sőt, már fényes nappal is gondtalanul járnak-kelnek a településen a medvék, tönkreteszik a kerítéseket, a gyümölcsfákat, a fáskamrákat, étel után kutatva még a házakba is bemerészkednek. Állításuk szerint ez így megy 2013 óta. Jelenleg egy anyamedve és három medvebocs randalíroz.

A helyiek megfogalmazása szerint bürokratikus válasz helyett konkrét lépéseket várnak az illetékesektől.

Hirdetés