Megtanulnak magyarul a nagyváradi városházán

Legalábbis azt ígérik, hogy heteken belül beindul az anyanyelvű ügyintézés a magyar lakosok számára.
Hirdetés

Magyar nyelven is intézhetik majd hivatalos ügyeiket a nagyváradiak, ugyanis heteken belül megnyílik a rég várt ügyfélkapu a polgármesteri hivatalban. Az erre vonatkozó döntés már megszületett, csupán a technikai részleteket kell kidolgozni – számolt be a Krónika a Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke és Csomortányi István Bihar megyei elnök szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakról. 
 
Zatykó Gyula Ilie Bolojan polgármester magyar ügyekért felelős tanácsadójaként elmondta, a „magyar ablaknál” minden olyan hivatalos ügyet el lehetne intézni magyarul, amelyben a polgármesteri hivatal illetékes. Így az itt dolgozó alkalmazottnak valamennyi területhez értenie kell. A „magyar ablakhoz” külön sorszámot igényelhetnek majd az ügyfelek. 
 
A magyar nyelvű ügyintézés bevezetésével magyar formanyomtatványokat is biztosítanak az ügyfeleknek. Zatykó Gyula kétnyelvű űrlapok bevezetését látja célszerűnek, hiszen a polgárok jórésze nem ismeri a magyar közigazgatási terminusokat, ezért az íveken a román kifejezéseket is szerepeltetni kell. Ez a dokumentumok későbbi feldolgozását is megkönnyíti, mivel a román anyanyelvű köztisztviselők is értelmezni tudnák, tette hozzá Csomortányi István.
 

Hirdetés