Kövesi elbúcsúzott, de azért odaszúrt egyet a kormányoldalnak

A korrupcióellenes ügyészség felmentett vezetője szerint leváltása nem volt indokolt, a kormányoldal pedig nem az igazságszolgáltatás függetlenségében érdekelt..
Hirdetés

Már el is búcsúzott kollégáitól és a nyilvánosságtól Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, akit az alkotmánybíróság ezt előíró ítélete nyomán hétfőn mentett fel tisztségéből Klaus Iohannis államfő.

A főügyész délben rövid sajtónyilatkozatban kommentálta a döntést a DNA székházában. Nyilatkozata közben eddigi beosztottai mögötte álltak, bejelentése végén pedig megtapsolták a leváltott főügyészt.

Kövesi azzal kezdte: tudomásul vette az elnök döntését, így hétfőtől már nem dolgozik a DNA-nál, ám ügyész marad. Azért megjegyezte, hogy álláspontja szerint menesztése nem felel meg a törvényi követelményeknek, mivel a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) nem támogatta a leváltását, a Tudorel Toader igazságügy-miniszter indítványában felsorolt érvek egy része pedig szerinte valótlanságon alapul, a másik része nem megalapozott.

Kövesi arról beszélt: az alkotmánybíróság döntése nyomán fennáll a veszélye, hogy az ügyészek függetlensége sérül, hiszen az igazságügy-miniszter közvetlen alárendeltségébe kerülhetnek. Odaszúrt egyet a kormányoldalnak is, kijelentette ugyanis: jelenleg a politikai akarat nem a független igazságszolgáltatás megteremtésére, hanem a nyomozások leállítására irányul.

Hirdetés

Röviden kitért az általa eddig vezetett ügyészség eredményeire is, és azt mondta: sikerült bebizonyítani, hogy Romániában működőképesek a közintézmények, és le lehet győzni a korrupciót.

Beszéde végén Kövesi felhívta az ügyészeket és a polgárokat, hogy folytassák a korrupció elleni küzdelmet.

FRISSÍTÉS: A DNA vezetését ideiglenesen Marius Iacob, a DNA helyettes főügyésze veszi át, amíg Augustin Lazăr, a főügyészség vezetője ki nem jelöli azt, aki ellátja az intézmény vezetését a DNA főügyészi tisztségére kiírt versenyvizsga időszaka alatt. A főügyészség már beindította a folyamatot, meghirdette a tisztséget, a jelentkezőket július 24-től várják interjúra. 

Hirdetés