Unitárius üzenet a jövőnek: felavatták a Vallásszabadság Házát (FOTÓK)

Egyszerre jeleníti meg Kolozsvár építészeti értékeit és a „tordai örökséget” a szombaton felavatott Vallásszabadság Háza. A példaértékűen restaurált műemléket a köz és a kultúra szolgálatába állították.
Hirdetés

Eszmeiségében és kinézetében egyaránt Kolozsvár egyik legfontosabb épülete a Vallásszabadság Háza, melyet szombaton avattak fel a Magyar Unitárius Egyház hívei, egyházi és világi elöljárók jelenlétében. Ez volt az egyik fő mozzanata a fennállásának 450. évfordulóját ünneplő unitárius egyház idei évre meghirdetett ünnepi rendezvénysorozatának.

Az egykori unitárius püspöki rezidencia Mátyás király szülőháza után a kincses város második legrégebbi polgári háza, és a három évig tartó restaurálási munkálatoknak köszönhetően a legszebb is. A munkálatok mintegy 1,3 millió eurós költségét közel 80 százalékban a magyar, és csaknem 15 százalékban a román kormány fedezte. Az épület a Magyar utcában (21 Decembrie 1989 sugárút) áll, Kolozsvár legforgalmasabb pontján, a Sora bevásárlóközponttal átellenben.

Az unitárius egyház elöljárói szerint a műemlék épület „Erdély nagy szellemi kincsének”, a vallásszabadságot a világon elsőként törvényben rögzítő 1568-as tordai országgyűlési határozatnak állít emléket, annak örökségét jeleníti meg.

Isten hatalmában állsz – a reneszánsz ajtó felirata a ház mottója is lehetne

A gyakorlati hasznosítás mellett a felújítás során nagy gondot fordítottak arra, hogy eredeti állapotában állítsák helyre az épületet, így sok befalazott, levakolt régészeti értéket sikerült feltárni. A püspöki ház egyedisége, hogy reneszánsz és gótikus elemekkel egyaránt rendelkezik, a boltívek, ablakkeretek, lépcsőfeljárók révén egyesül benne az elmúlt fél évezred erdélyi műemléki öröksége.

Az ingatlan rendeltetésében is a kultúrát szolgálja, kiállítások, koncertek, konferenciák helyszíne lesz, de valláskutató intézetnek, egyházi múzeumnak, könyvesboltnak és étteremnek is otthont ad. „Táplálék a testnek és léleknek” – jellemezte Bálint-Benczédi Ferenc unitárius püspök.

Furu Árpád építészmérnök, műemlékvédelmi szakember a felújítási és restaurálási munkálatokat összegző előadásában elmondta: a csúcsíves kapuzat alapján tudták, hogy az ingatlan 15. századi épületrészeket rejt. Így a helyreállítás során felszínre került Kolozsvár egyik legérdekesebb gótikus kapualja. A háromszintes, pincéből, földszintből és emeletből álló emeletes kőépületben a középkori lépcsőház faragott kő fogódzóját is megtalálták, ami szintén kuriózumnak számít.

A jobb oldali gótikus bejárat és lépcsőfeljáró egyedülálló Erdélyben

A püspöki ház helyreállításán több tucat szakember dolgozott, a hitelesség, a minimális beavatkozás és a reverzibilitás elvét tartották szem előtt. A belső terek kialakításánál új, egységes belső dekoráció kitalálására volt szükség, melyben fontos szerep jutott a megvilágításnak. Minden terem karakteres, sajátos, ugyanakkor része az egésznek. Ezekben több kiállítás kapott helyet, a püspöki ház festményei mellett fontos egyházi kegytárgyakat csodálhat meg a látogató, de a felújítás során talált régészeti leletek is megtekinthetők.

Az unitárius templomban tartott ünnepi istentiszteleten és az azt követő avatóünnepségen egyházi és világi elöljárók mondtak beszédet. A Vallásszabadság Házának felavatásán Kovács István közügyigazgató kijelentette: az épület üzenet a jövőnek, majd a testvérfelekezetek képviselői mondtak áldást a köz szolgálatába állított épületre.

Az egyik teremben az unitárius egyház kincsei tekinthetők meg

 

Például ez a régi Biblia

 

Hirdetés

Vagy az itt látható, Erdélyben szintén egyedi török imaszőnyeg

 

A nagyteremben a püspökök portréi mellett a középkori homlokzat is megtekinthető

 

A régészeti kiállítás legtöbb leletét a ház latrináiban találták

 

Ez itt egy középkori graffiti, egy műkedvelő kőműves hagyhatta itt keze nyomát

 

A földszinten, a boltívek alatt újabb kiállítás fogadja a látogatót

És ez csak ízelítő, ahhoz, hogy a ház minden titka feltáruljon, érdemes közelebbről megnézni. Megéri.

Hirdetés