Kiűzik a belvárosból a gépkocsival furikázó kolozsváriakat

Mert parkolók már nem kellenek, csak a kerékpároknak. Autóval nincs mit keresni a belvárosban. Slussz!
Hirdetés

Kolozsvár lenne az új London az új városrendezési terv szerint, melyről pénteki ülésén szavaz a helyi tanács. Dan Tarcea alpolgármester csütörtökön egy helyi rádióadónak elmondta: ez „fontos változtatásokat” tartalmaz.

Ezek egyike, hogy megkönnyítik az építkezési engedély kiváltását a városban építkezni akarók számára.

„Hogy tudják, akik építkezni akarnak, hova és hogyan építhetnek” – mondta Tarcea.

Gyakorlatilag megoldanak pár működési hibát, indokolta a változtatást az alpolgármester a szövevényes kolozsvári ingatlanpiacra utalva.

A legfontosabb változtatás, hogy a belvárosban (!) építkezőknek már nem kell parkolóhelyről gondoskodniuk. A jelenlegi szabályozás szerint a kincses városban csak akkor működtethet valaki szállodát, irodaházat stb, ha megfelelő számú parkolóhely is tartozik hozzá. Gyakorlatilag ez az oka annak, hogy a kincses város egyik legimpozánsabb műemlék épülete, a Continental (volt New York) szálló évek óta üresen áll.

A belváros szívében a jövőben nem kellenek parkolóhelyek, mondja Tarcea. Az alpolgármester szerint így akarják felszabadítani a városközpontot a gépkocsiktól.

„Úgy gondolom, hogy ez egy jó döntés. London volt a példa, ahol úgy építenek ezer lakrészes tömbházakat, hogy csak két parkolóhely van. De van hely ezer biciklinek” – jelentette ki.

Hirdetés

A jelenlegi parkolóhelyeket nem számolják fel, biztosította a lakosokat az alpolgármester, csak újakat nem kötelező létrehozni. A belváros lakói ezek hiányában is modernizálhatják házaikat és emeletet is húzhatnak rá. Vagy akár többemeletes irodaházakat is építhetnek. Szabad az út!

Ellenben nem közlekedhetnek autóval.

„A központban lakóknak világos kell, hogy legyen, hogy nincs mit keressenek a belvárosban autóval” – jelentette ki Tarcea.

Mivel közel az összes közintézmény, nem kell autóval furikázni, az a cél, hogy a belváros a gyalogosoké legyen.

A kolozsvári városvezetés már számos kísérletet tett a belvárosi gépkocsiforgalom csökkentésére, kisebb-nagyobb sikerrel. Ilyen a buszsáv leválasztása vagy a parkolás megdrágítása. Emil Boc polgármester tavaly még azzal riogatott, hogy megtiltják a nem belvárosban lakó szülőknek, hogy központi elitiskolákba járassák gyerekeiket, mivel ezáltal is kisebb lenne a dugó.

Hirdetés