Törvénymódosítással készül a PSD az államfőválasztásra

A választások napján is lehetne kampányolni. A PSD még az iskolákba is bevinné a politikát, de ez végül nem került bele a törvénybe.
Hirdetés

A büntető törvénykönyv módosítgatása mellett még egy fontos törvénykezdeményezés ment át ma a szenátuson, mely a jövő évi államfőválasztást készíti elő. A PSD szenátora, Șerban Nicolae által kezdeményezett jogszabály kitolná a kampányt a választás napjáig, betiltaná a nemzeti vagy vallási jelképek használatát a plakátokon, és lehetővé tenné az iskolákban zajló korteskedést. Ez utóbbi lehetőséget végül civil és diákönkormányzati nyomásra kivették a törvény szövegéből.

A jelöltek továbbra is ingyenesen szerepelhetnek a közszolgálati televíziókban és rádiókban, a kereskedelmi csatornák pedig egységes áron biztosíthatnak nyilvánosságot nekik, ellenkező esetben büntetéseket helyeztek kilátásba. A jelöltek indulásának feltétele 200 ezer támogató aláírás, újdonság azonban, hogy egy választó több jelöltet is támogathat. 5 ezertől 10 ezer lejig terjedő büntetésre számíthat az, aki más párt vagy jelölt jelképét vagy képmását használja fel, például negatív színben feltüntetve.

Az RMDSZ egyébként nem támogatta a törvénymódosítást, Cseke Attila frakcióvezető indítványozta, hogy kerüljön vissza a szakbizottsághoz, de ezt nem szavazta meg a plénum.

A jogszabályt végül 70 honatya szavazta meg, 15-en voksoltak ellene, 12-en tartózkodtak. A képviselőház lesz a döntő ház.

Hirdetés