Kackiás bajsza van és akcentussal beszél románul, ki az? (VIDEÓ)

Hát egy székely bácsi! Ahogyan azt Móricka elképzeli. Azaz Bogdan Bob Rădulescu kolozsvári humorista és politikus.
Hirdetés

Nagysikerű videót tett közzé a Facebookon az Epic Show nevű műsorból – korábban pedig a Cenzuratból – ismert Bogdan Bob Rădulescu, aki amellett, hogy remek humorista, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kolozsvári szervezetének egyik vezetője is. A videó megtekinthető itt fentebb (is), lefordítani nem fogjuk, mert a lényegéhez tartozik a nyelvi ambivalencia, a magyar és román szavak keveredése.

Dióhéjban: Bob „Erdély legelső magyarja”, „Epic Úr” bőrébe bújt, hogy üzenjen az RMDSZ-nek, amely nem volt hajlandó megszavazni a parlamentben a Dăncilă-kormány elleni bizalmatlansági indítványt. Epic Úr kedélyesen felidézi azt a viccet, amelyben két kurva beszélget, és az egyik azt mondja, hogy ebben a hidegben csak azért nyelt le némi spermát, hogy legyen valami meleg a gyomrában. Továbbfűzve a gondolatot, arra a következtetésre jut, hogy

az RMDSZ, a „partidul magyar de la rományok” nem spermát, hanem szart nyelt le,

amikor támogatta Dragneáékat, ebből kifolyólag némiképp átnevezi a szövetséget (Szarevők Demokratikus Szövetségére, lefordíthatatlan betűszójáték, bár magyarul ez SZDSZ, de mindegy), és kifejezi abbéli óhaját, hogy szégyenében inkább lenne román, mint magyar.

Na most, leszögeznék gyorsan valamit. Egyrészt nincs különösebb bajom a vaskos altesti humorral, bár gyakorlását meghagyom inkább másnak. Sőt, rokonszenves számomra, hogy a mai román humor nagy ívben szarik tesz a politikai korrektségre, és olyan természetességgel figuráz ki nagyjából bármit, az egyháztól a kisebbségekig, hogy kissé nyugatabbra ettől már szívszélhűdést kapnának. 

Nincsenek érinthetetlen személyek és csoportok;

és pont én voltam az, aki néhány éve megvédtem Rădulescuékat a Magyar vagy, ha… című műsoruk miatt, amely „mélymagyar” körökben kicsit kiverte a biztosítékot. Nem az a bajom ezzel a videóval sem, hogy az ostor rajtunk csattan, a politikai tartalma pedig – amely nyilván nem független a humorista pártkötődéseitől – hidegen hagy (sőt az olyan nyilvánvaló következetlenségek fölött is szemet hunynék, mint az, hogy miért akarna román lenni az RMDSZ miatt szégyenkező magyar, amikor a román képviselők többsége sem szavazta meg az indítványt).

Az a baj ezzel a videóval, hogy unalmas. Azért unalmas, mert a karakter elviselhetetlenül sematikus.

A karikatúrán sem tudunk nevetni, ha ugyanazt ábrázolja mindig. Bogdan Bob Rădulescu egy valós politikai problémát kommentál egy lejárt szavatosságú karikatúra-magyar figuráján keresztül: olyan ez, mint a kifordított „dunatévés” esztétika, amely zörgő szénásszekerekkel, ízesen beszélő kis ábelekkel és zúgó fenyveserdőkkel tudja le a Székelyföld-ábrázolást. 

Hirdetés

Végy százhuszonhatodszorra is egy rossz románsággal, székelyes(nek vélt) akcentussal beszélő figurát, aki folyton keveri a nemeket, illetve az egyes- és többesszámot, richtig helytelenül hangsúlyoz, adj rá valami falusias bekecset, rajzolj neki kackiás bajszot, és

kész is van az erdélyi magyar ufó, a nagyotmondó székelybácsi, az instant góbé.

A kürtőskalácsot kissé hiányolom, anélkül nem teljes a kép, de majd legközelebb. Majd a százhuszonhetedik vicces videóban. 

Semmi csel, semmi invenció, semmi váratlan, a sztereotípiára rácáfoló elem, csak a jól megszokott biztonsági játék. Kábé ilyen mélységben vagyunk érdekesek még a „felvilágosultabb” románok számára is. Fórte, fórte pliktiszitóre.

És kökát, máré kökát. Azaz: pökát.

Hirdetés