Száz lejjel emelkedik a nyugdíjpont értéke

Dübörög a kormányprogram.
Hirdetés

Július elsejétől a nyugdíjpont értéke tíz százalékkal emelkedik, azaz ezer lejről 1100 lejre, ahogy az a kormányprogramban szerepel – jelentette be ma délután Viorica Dăncilă miniszterelnök a kormányülés nyitóperceiben.

A garantált minimálnyugdíj összegét 23 százalékkal emelik 520 lejről 640 lejre, szintén július elsejétől, és emelkedik a fogyatékkal élők számára nyújtott szolgáltatások értéke is.

Az állami nyugdíjakat szabályozó törvény szerint már január elsején 1100 lejre kellett volna emelni a nyugdíjpont értékét, a kormány azonban egy tavaly novemveri sörgősségi rendelettel fél évvel elhalasztotta a kötelező emelést.

Az ellenzék természetesen populista húzásnak tartja a PSD-kormány nyugdíj- és fizetésemeléseit, amelynek az ára az ország eladósítása, az egyre nagyobb költségvetési deficitet ugyanis a kormány belföldi és külföldi hitelekből pótolja, az USR pedig attól tart, hogy a kötelező magánnyugdíj jelentette vagyont is államosítani akarja.

Hirdetés

Ugyanakkor Románia még mindig a legkevesebbet költi GDP-arányosan is a nyugdíjakra és szociális támogatásokra, sőt a romániai bértömeg is az egyik legalacsonyabbnak számít az EU-ban. A romániai GDP-nek mindössze 36 százalékát teszik ki a bérek és fizetések, vagyis ilyen arányban részesülünk az itthon megtermelt gazdasági értékből, míg az EU átlaga 47 százalék. Franciaországban, Dániában vagy Németországban ez több mint 50 százalék.

Ez azt is jelenti, hogy a munka értéke aránytalanul kicsi a hazai GDP-ben a tőkéhez képest, a hazai cégek pedig középtávon drasztikus fizetésemelésekre kényszerülnek majd, áll a Ziarul Financiar egyik elemzésében.

Hirdetés