Utoljára őrizte a Szamos a kolozsvári Pride-ot

Harmadjára nem hagyják megalázni magukat, és mindenképp a központba hozzák be a melegfelvonulást. Coming in!
Hirdetés
Gyakorlatilag eltörpült Kolozsváron a melegfelvonulás jogkövetelő oldala, ami az azonosneműek együttélésének jogi rendezését illeti, és az elején elhangzó beszédek jó része, illetve a menetben felhangzó skandálások egy része (Miénk is a tér!) szombaton is arról szólt, mekkora kétszínűség nem engedni be a központba Kolozsvár polgárainak egy részét. 
 
A multikulti és toleráns Kolozsvár a cigányokat Patarétre, a melegeket a Szamos mellé szorítja, és igyekszik kifotosoppolni a város magyar történelmét – csapott oda tömören Ruth Borgfjord, a kolozsvári Les Sisterhood szervezet vezetője.
 
 
Pride a Szamosnál
 
 
Too queer
 
 
A melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak itt vannak, itt vagyunk – suntem aici! – szólt a pár napos rendezvénysorozat szlogenje, amely sorozat csúcspontja a Pride volt.
 
Itt vagyunk
 
Lehet, hogy a legjobb barátod vagyunk, az orvosod, a gyermeked tanítónénije, az egyik leglojálisabb kollégád a munkahelyeden, mindig is itt voltunk, itt vagyunk, jövőre pedig már a központban, ha törik, ha szakad, ígérte Lucian Dunăreanu főszervező a Horia Demian sportcsarnok parkolójában felállított színpadon. 
 
Ezt szorgalmazta és erősítette támogató felszólalásában Köln alpolgármestere, a brit, a francia és a holland tiszteletbeli konzul, hazai és külföldi LMBTQ-szervezetek elnökei, Adrian Dohotaru független parlamenti képviselő és Eckstein Kovács Péter volt RMDSZ-szenátor, aki itt lehomofóbozta Boc polgármestert (majd az esti korrupcióellenes tüntetésen lemondott az RMDSZ-es tagságáról.)
 
 
Még egy fontos bejelentés elhangzott, miszerint ősszel ismét törvényjavaslatot nyújtanak be a román parlamentbe az azonosneműek regisztrált élettársi kapcsolatáról.
 
A szivárványzászló viszont bejárta a központot, pár elszánt ember ugyanis néhány újságíróval és zászlóval bejárta azoknak az utcáknak a zömét, ahol se az előző, se a mostani, se a következő hétvégére nem engedélyezte a városháza a felvonulást köztéri munkálatokra hivatkozva. A több kilométeres szakaszon egy fél kilométernyi részt találtunk, ahol valóban dolgoztak, fel volt kaparva a buszsáv a prefektúra és a Sora között.
 
A városháza körmére néztünk
 
De ez se olyan szakasz, amit ne lehetett volna elkerülni, illetve az esti, korrupcióellenes tüntetés lazán erre vonult, sőt még egy kiadós leülést is megejtett pont ezen a szakaszon, hogy a teljes forgalom megbénításával nyomatékosítsa a #rezistes felháborodást a büntető perrendtartás módosítása és amiatt, hogy Liviu Dragnea az elmarasztaló ítélete ellenére nem hajlandó lemondani.
 
Maga a Pride egyre prájdosabb, elől egy kisteherautóból szólt a zene legalább kétszerannyi felvnulónak (becslésünk szerint 1500-nak, a szervezők szerint 2700-nak), mint tavaly, mindenki mosolygott, felszabadult volt. Mindenki azt viselt, amit akart, szerencsére nem volt előírt öltözet, mint tavaly, amikor fehérben vonultunk.
 
Crossdresser
 
A tévé naná hogy a crossdresserekre hajtott
 
 
Jönnek a leszbikusok!
 
 
Idén a régi sportcsarnok elöl indult a menet a Szamos partján az új sportcsarnok, majd az Aréna mellett, a Napoca szállónál mentünk át a hídon, és visszafele is a Szamos mentén a Garibaldi hídig, azon át és vissza a régi sportcsarnok elé. 
 
Interackió villamossal
 
Ez volt a legintenzívebb interakció azokkal a kolozsváriakkal, akik nem jöttek el a Pride-ra
 
A tetemes csendőrkülönítménynek, amely ki volt rendelve, semmi dolga nem volt, a menet vidáman haladt, a Szamos jól őrizte, se a halak, se a partmenti fák nem akarták bántani, de még a nouadreaptások se jöttek a közelbe hőzöngeni, mint tavaly.
 
 
 
 
 
Itt vagyunk!
 
 
A felvonulás után helyszíni, majd zárt téri buli következett, a résztvevők egy része pedig besietett a központba, ahol a héten már az ötödik korrupció- és korruptellenes tüntetés zajlott, és előbújt egy különösen erős szivárvány.
 
Szivárvány a Főtéren

Jövőre veletek már itt!

 

Hirdetés