Foci-vb, negyedik nap: a brazilok is lassan melegednek be

Nem bírtak Neymarék a svájciakkal.
Hirdetés

A meccs tanulsága: a topfavoritok még nincsenek csúcsformában. A franciák kínlódva nyertek, a spanyolok és az argentinok csak döntetlent játszottak, a németek meg egyenesen kikaptak. És a brazilok sem tudtak nyerni, sőt, igazi, brazilos tűzijátékot is csak az utolsó percekben rendeztek a szervezett, de fantáziátlan svájci válogatott kapuja előtt. Neymar szemmel láthatóan meccshiánnyal küzd a februári sérülése miatt.

A meccs nehéztűzére: Philippe Coutinho. Az 1966-os világbajnokság óta vezetett statisztikák szerint az övé volt a 37. tizenhatoson kívüli lövésből szerzett brazil gól, ez pedig 11-el több, mint bármely más válogatotté. A dél-amerikaiak amúgy pocsékul céloztak ezen a meccsen, 20 lövésükből mindössze négy talált kaput. 

A meccs svájci bicskása: Steven Zuber. Nem a legszabályosabb góllal szerzett pontot csapatának, de César Arturo Ramos mexikói bíró nem szúrta ki, hogy a fejese előtt kilökte Mirandát a labda alól. 

E-csoport: BRAZÍLIA–SVÁJC 1-1
Brazília: Alisson – Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Renato Augusto, 67.), Casemiro (Fernandinho, 60.), Coutinho – Willian, Gabriel Jesus (Firmino, 79.), Neymar.
Svájc: Sommer – Lichtsteiner (Lang, 87.), Schär, Akanji, Rodríguez – Behrami (Zakaria, 71.), Xhaka – Shaqiri, Dzemaili, Zuber – Seferovic (Embolo, 80.).
Gólszerzők: Coutinho (20.), illetve Zuber (50.)

 

Világbajnokveréssel sokkolt Mexikó

Az ötlettelenül és nehézkesen játszó, világbajnok németek beleszaladtak a lelkesen támadó és önfeláldozóan védekező mexikóiak késébe.

A meccs Speedy Gonzalese: Lozano, de gyakorlatilag a teljes mexikói válogatott. Már a meccs elején úgy lerohanták és szétfutották a németeket, hogy Müllerék jóformán csak ide-oda cikázó zöld-fehér-piros sávokat láttak. Nem is csoda, hogy végül a sokadik próbálkozásuk után megszerezték a vezetést. És utána is bőven volt elpuskázott helyzetük a kontrákból.

A meccs Panzer IV-e: Akkor ez csak a német válogatott lehet. A híre félelmetes, próbál hegyen-völgyön keresztül előre törni, tüzel is veszettül, de nehézkesen mozog, gyakori az üzemzavar, és végül kilövik. Hiába támadták végig a második félidőt úgy, hogy a mexikóiak legfeljebb képeslapon látták a német térfelet, Kroos és Kimmich lövései nem mentek be, Müller csak a sárga lapjával hívta fel magával a figyelmet, úgyhogy a végére jött a világrengető bukta.

A meccs latin szurkolótábora: Naná, hogy a mexikóiak. Már a himnuszt is úgy énekelte a fél stadion, mintha most indulnának harcba, hogy visszahódítsák Texast. A mérkőzés közben aztán hasonló hangorkán közepette buzdították válogatottjukat, illetve lelkesen fütyülték ki a németeket, ha hozzájuk került a labda.

A meccs tanulsága: Attól, hogy te vagy a világbajnok, még ne várd el, hogy automatikusan ájult tisztelettel viseltessen irántad az ellenfél. Játssz már az első meccseden címvédőhöz – és címvédésre készülő csapathoz – méltóan.

F-csoport: NÉMETORSZÁG–MEXIKÓ 0-1
Németország: Manuel Neuer – Joshua Kimmich, Jerome Boateng, Mats Hummels, Marvin Plattenhardt (Mario Gomez, 79.) – Toni Kroos, Sami Khedira (Marco Reus, 60.) – Thomas Müller, Mesut Özil, Julian Draxler – Timo Werner (Julian Brandt, 87.)
Mexikó: Guillermo Ochoa – Carlos Salcedo, Hugo Ayala, Hector Moreno, Jesus Gallardo – Hector Herrera, Andres Guardado (Rafael Márquez, 74.) – Miguel Layun, Carlos Vela (Edson Alvarez, 58.), Hirving Lozano (Raúl Jiménez, 66.) – Javier Hernandez
Gólszerző: Lozano (35.)

 

Gyenge meccset nyertek a szerbek

Hirdetés

Keylor Navas sokáig meccsben tartotta Costa Ricát, de Kolarov tekerését ő sem tudta védeni.

A meccs mottója: egy gól és más semmi. A négy éve Brazíliában a negyeddöntőig jutó és ott veretlenül kieső Costa Rica most is csak védekezni akart, a szerbek pedig szívósan, de fantáziátlanul mentek előre, és végül egy szabadrúgásból kicsikarták a győzelmet. A végjátékban aztán kijött belőlük a Balkán minden ravaszsága, Matics és Prijovics is műbalhékat provokálva tördelte a játékot. 

A meccs Roberto Carlosa: Alekszandar Kolarov. A szerbek kapitánya nem először lő ekkora szabadrúgás-gólokat.

A meccs csetlő-botlója: Alekszandar Mitrovics. Háromszor került tökéletes helyzetbe, kétszer a kapusba lőtte, harmadszor elbotlott saját lábában.

E-csoport: COSTA RICA–SZERBIA 0-1
Costa Rica: Navas – Gamboa, Acosta, González, Duarte, Calvo – Ruiz, Guzmán (Colindres, 73.), Borges, Venegas (Bolaños, 60.) – Ureña (Campbell, 67.).
Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Milenkovics, Tosics, Kolarov – Matics, Milivojevics – Tadics (Rukavina, 82.), Milinkovics-Szavics, Ljajics (Kosztics, 70.) – Mitrovics (Prijovics, 90.).
Gólszerző: Kolarov (56.)

 

 

Hirdetés