A magyarellenes politikusok malmára hajtja a vizet a vásárhelyi RMDSZ vezetője a Cemo szerint

Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.
Hirdetés

Nyílt levélben fordult Kelemen Hunor RMDSZ-elnökhöz Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ügyvezető igazgatója, mert szerinte Kali István, a szövetség marosvásárhelyi ügyvezető elnöke rendkívül kártékonyan kommunikál a nyelvi jogok érvényesítéséről. Kali ugyanis arra panaszkodott a sajtóban és a közösségi médiában, hogy

a marosvásárhelyi RMDSZ nem talál szinkrontolmácsot, amely a helyi tanácsülések kétnyelvűségét biztosítaná.

Ez a fajta kommunikáció mindamellett, hogy teljesen szembemegy a Szövetség jelenlegi közigazgatási törvénymódosítási erőfeszítéseivel, a helyi magyar közösségnek is nagyon árt – írja Szigeti. Hozzáteszi: Kali ezzel táptalajt biztosít azoknak a politikai szereplőknek, akik magyarellenességre építik kommunikációjukat, és felmenti Dorin Florea polgármestert a szinkrontolmácsok biztosításának elmulasztásáért.

„A nem találtunk szinkrontolmácsot azt is üzeni a közösségnek és a politikai elitnek, hogy a jelenlegi törvénymódosító kezdeményezéseknek nincs értelme, hiszen Marosvásárhelyen, az RMDSZ már hosszú évtizedek óta nem képes gyakorlatba ültetni a törvény által garantált jogokat, miközben ugyanezt, más, magyarok által lakott megyeszékhelyen és városban, már régen megoldották. Marosvásárhelyen él a legnagyobb romániai magyar közösség, meggyőződésünk, hogy a szinkrontolmács biztosítását nem fapados módszerekkel kell megoldani, hanem ez, a Polgármesteri Hivatal kötelezettsége.” – fogalmaz a Cemo ügyvezetője. 

Szigeti felemlegeti: a szinkrontolmácsok magas honoráriumára hivatkozni azért nem állja meg a helyét, mert a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosok két kézzel szórják a város pénzét, például egynyelvű rendezvények megszervezésére. Azt is nehezményezi, hogy decemberi tragumurás botrány után Kali által beígért magyar anyanyelvű kommunikációs szakember alkalmazása elmaradt.

Kali munkásságára – szerinte – a város lakosai is panaszkodtak.

A Cemo azt kéri Kelemen Hunortól, hogy tegyen hatékony lépéseket annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöke Kali István, politikai kommunikációs képzésben részesülhessen, esetleg egy tapasztaltabb RMDSZ-es kollega tanítsa meg a politikai érdekérvényesítés eszköztár használatára. Azt a lehetőséget is érdemes mérlegelni, hogy egy rátermettebb személy kerüljön a marosvásárhelyi RMDSZ ügyvezető elnöki tisztségébe – javasolja levelében Szigeti.

Hirdetés