Már csak a kormány mentheti meg a vásárhelyi katolikus gimnáziumot

Miközben a minisztérium személyzete akadályozza a rendezést. Üdv Romániában, Navracsics.
Hirdetés
Navracsics Tibornak, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosának kellett Romániába jönnie, hogy a román kormány újabb megoldási javaslattal hozakodjon elő, amellyel újra lehetne indítani a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot.
 
Sürgősségi kormányrendelettel lehet újraalakítani az iskolát, amelynek alapító okiratát ez év februárjában semmisítette meg  jogerősen a bíróság, vetette fel Valentin Popa oktatásügyi miniszter azon a marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, amelyet Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosával és Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével közösen tartott. A miniszter úgy vélte: 
 

nincsen meg „a törvényi ernyő” ahhoz, hogy minisztériumi rendelettel hozzák létre az iskolát,

ahogy azt korábban az RMDSZ szorgalmazta. Megjegyezte: tárgyalások folynak arról, hogy sürgősségi kormányrendelettel rendezzék az ügyet, és várják az igazságügy-minisztérium álláspontját ezzel kapcsolatban. 
 
Megjegyezte: tekintve, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat több éve nem hozott határozatot az iskolahálózatáról, a minisztériumnak van lehetősége a marosvásárhelyi iskolahálózat meghatározására, de ennek a lehetősége is erősen be van határolva. Úgy vélte, hiányos e tekintetben a törvényi háttér. A Római Katolikus Gimnázium ügyét szerinte elkülönítve kell tárgyalni az iskolahálózat kérdésétől. 
 
Valentin Popa, Navracsics Tibor és Kelemen Hunor
 
Valentin Popa, Navracsics Tibor és Kelemen Hunor | Fotó: Gönczy Tamás / RMDSZ
 
A sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elmondta: csütörtök reggel Navracsics Tiborral és Valentin Popával tárgyaltak a magyar nyelvű oktatás marosvásárhelyi gondjairól, és azt tapasztalta, hogy a kormányzat eltökélt szándéka, hogy a 2018-2019-es tanévre megoldja a katolikus iskola ügyét. 
„Találtunk olyan törvényes megoldást, amelyet ha végigviszünk, az iskolának a következő tanévben működnie kell”
– jelentette ki a politikus. Hozzátette, a megszüntetett katolikus iskola diákjai a román oktatási rendszerben vannak, így is, úgy is finanszírozni kell az oktatásukat.
 
A sajtótájékoztató után újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor azt is elmondta: úgy tapasztalja, hogy a kormányzatban megvan a politikai akarat az iskolaügy rendezésére, 
 

de a minisztériumi apparátus adminisztratív akadályokat gördít a rendezés útjába. 

Navracsics Tibor arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az EU számára fontos a kisebbségi oktatás biztosítása, hiszen a statisztikai adatok azt mutatják, hogy minden oktatási rendszerben a kisebbségi csoportok jelentik a gyenge pontot. Ezeknek számos hátránnyal kell megküzdeniük. 
 
„A kisebbségi oktatás nehézségeinek a megoldása nemcsak a kisebbségi közösségek, hanem a többségi társadalom problémája is” – jelentette ki Navracsics Tibor. 
 
A katolikus gimnáziumot 2014-ben hozta létre a marosvásárhelyi önkormányzat, az 2015. szeptemberétől működött. A DNA 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Ştefan Someşan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Ebben a tanévben pedig már nem is működött önálló tanintézményként.
 
Az iskola újraalapításáról hiába hozott törvényt a parlament, ezt az alkotmánybíróság márciusban alkotmányellenesnek minősítette. Liviu Dragnea, a kormányzó PSD elnöke idén áprilisban megígérte Orbán Viktornak, hogy újraalapítják az iskolát, mivel Magyarország kilátásba helyezte, hogy megvétózza Románia OECD-tagságát. Magyarország az ígéret hatására visszavonta a beígért vétóját.

Hirdetés