Szép is lenne
Szerző: Sorin Roșca Stănescu
2018. június 5. kedd, 10:17
Miért is jár annyit Erdélybe, azaz Romániába Károly herceg? Nem, nem lazítani. A román királyi koronára vadászik. Legalábbis a szerző szerint.

Újra Romániában tartózkodik Károly herceg, a nagy-britanniai trónörökös. És jó lenne, ha különleges szemüvegen keresztül néznénk a találkozóit. Akárcsak a nyilatkozatait. Az igazi cél nem az, ami megmutatkozik előttünk. Kockázatos dolog a leginkább szembeötlő képet nézni. Mert azt hiszem,

valami készül a háttérben. Valami igazán meglepő.

Károly herceg ma, 2018. május 30-án Cotroceni-ben találkozik és négyszemközti folytat megbeszélést Klaus Iohannis elnökkel. Aztán onnan egyenesen egy Viorica Dăncilă kormányfővel folytatott négyszemközti megbeszélésre megy. Ez a körutazás az Erzsébet-palotában ér véget, ahol a brit trónörökös Margit hercegnővel, a királyi család vezetőjével folytat párbeszédet (a találkozók menetrendszerűen le is zajlottak – a szerk.). Mi e találkozók jelentése? Egyszerű véletlen egybeesésekről van szó annak kapcsán, hogy Károly herceg újra hazánkba látogat, akitől megszoktuk a minden évben ismétlődő látogatásait, amikor leutazik a Szászfehéregyházán lévő pikareszk birtokára?

Tegyünk egymás mellé néhány biztos információt.

1) Károly herceg már sok éve rendszeresen Romániába jár.

Az egész világot bejárták megtisztelő, ha nem éppenséggel rendkívül hízelgő kijelentései az erdélyi régió lenyűgöző jellegéről, ahol kialakított magának egy rezidenciát. Ezzel kapcsolatosan igazi és hatékony népszerűsítést is végzett hazánk javára.

2) Károly herceg az egyik Romániáról szóló dokumentumfilmben egyáltalán nem véletlen módon és bármiféle irónia nélkül kijelenti, hogy III. (Karóbahúzó) Vlad (Vlad Ţepeş) leszármazottja. Más szóval,

az egyik romániai uralkodói család nemzetségéhez tartozik.

3) Bár hivatalos titulusa, melyet én magam is használtam, az, hogy „Nagy-Britannia koronájának örököse”, a tájékozottak és elsősorban a nagy-britanniaiak tudják, hogy nem Károly herceg lesz a következő uralkodó. A hosszú életű brit királynő elhunyta után másvalaki érkezik majd a Buckingham-palotába. És nagyjából mindenki arra számít, hogy Vilmos herceg lesz az. Károly fia. Következésképpen

a Romániába ma visszatért herceg szabad.

De ugyanígy szabad Vilmos testvére is. Harry herceg.

4) Mihály király halálával a Hohenzollern-dinasztia, sajnos, kihalt. Ezen kívül Románia köztársaság, Románia jelenlegi királyi családja pedig egymagában nem képes megváltoztatni a dolgokat. Még akkor sem, ha – ahogy azt mindenki láthatta –

egy alkotmányos monarchia több mint hasznos lenne ennek az országnak.

5) Románia stratégiai partnerségi kapcsolatban van Nagy-Britanniával, a bukaresti hatóságok pedig mindig is közel álltak a brit királyi családhoz. Tovább lehetne erősíteni ezt a stratégiai partnerséget, méghozzá nagyon hosszú időre és mindkét állam hasznára, ha egy geopolitikai bűvészkedés végén, melynek keretében megnyilvánulna egy erős belpolitikai akarat, Románia újra alkotmányos monarchiává változna és

a brit királyi család egyik képviselője ülne királyaink trónjára.

6) Ilyen körülmények között mi akadályoz meg bennünket, hogy feltegyük a kérdést, vajon nem ilyen irányú igyekezetnek vagyunk-e tanúi, melyek természetesen diplomáciai szinten, de egy gondosan kidolgozott terv szerint zajlanak.

Ezért aztán egyáltalán nem szabad kizárni a jövőre vonatkozó számításokból a fenti hipotézist és nem árt, ha egyre jobban odafigyelünk az ezután következő lépésekre.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26841
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Még egy negatív rekord megdőlt, s az elemzők szerint tovább folytatódhat a lejtmenet.
Elszabadultak az indulatok az elmúlt hétvégén a székely síparadicsomban.
Ne tessék rosszra gondolni. Illetve tessék csak nyugodtan, de nem az ócska minősítésre, hanem a bukott diákok államhatalmára.
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.