Óriási a kultúraéhség Moldovában, az emberek szabadtéri könyvtárakat fosztogatnak

Azért lopják el a könyveket, hogy olvassanak, ugye??
Hirdetés

Nem tud meggyökerezni Botoşani-ban a szabadtéri könyvtárak használatának jó szokása, mivel a kihelyezett könyveket ellopják.

A városi önkormányzat döntése nyomán kis, házikó alakú szekrényeket szereltek fel a parkokban, azokat töltötték fel könyvekkel. Az elképzelés az volt, hogy a parkban ücsörgő emberek kivesznek egy-egy kötetet a tárolóból, olvasgatnak, majd visszateszik a helyére a könyvet.

Csakhogy a lakosság nem úgy gondolja, a könyvek pedig egy hét múlva elkezdtek eltünedezni. „Ellopják” – mondja a kezdeményezés ötletgazdája, Eugen Ţurcanu városi tanácsos, aki reméli, hogy az embereket az olvasás vágya hajtja, amikor „elfelejtik” visszatenni a könyveket.

Egy tanárnő már a rosszabbik változatra is gondolt. Az emberek „vagy simán csak rosszindulatúak, vagy pedig papírhulladékként értékesítik a könyveket” – lebegtette meg a lehetőségek legriasztóbb végletét a pedagógus.

A botoşani-i szabadtéri könyvtárakból eddig könyvek százai tűntek el, a városvezetésnek pedig nincsenek eszközei a lopások megakadályozására. „Sajnos az emberek ezen a civilizációs szinten vannak” – állapítja meg lemondóan egy másik városi tanácsos, Cătălina Lupaşcu.

Hirdetés