Román EP-képviselő háborog az EB székelyföldi konferenciáján elhangzottak miatt

Cătălin Ivan szerint minden oldalról támadták a román államot a kisebbségi jogokkal foglalkozó tanácskozáson.
Hirdetés

A magyar közösség képviselői „csonka igazságokat” mondtak a kisebbségi jogokkal kapcsolatban Bálványosfürdőn, így az Európai Bizottság Helyi és Regionális Önkormányzatainak Kongresszusa küldötteinek részvételével zajlott Nyelvhasználat a helyi és regionális önkormányzatokban című csütörtöki tanácskozáson jelen levők nem alkothattak objektív képet a helyzetről – nyilatkozta Cătălin Ivan európai parlamenti képviselő.

Ivan elmondta:

rendőrségi kivizsgálást kért, miután eltűntek az általa hozott szórólapok,

amelyek egy más szempontból világították meg a kérdéskört.

„Minden oldalról támadták a román államot, mégcsak nem is féligazságokat, hanem csonka igazságokat mondtak, kizárólag a magyar kisebbség álláspontját közölték. A román államot senki sem képviselte. (…) Hihetetlen, de az általam hozott anyagokat nem osztották szét a résztvevők között, hanem ellopták. Ez elfogadhatatlan, ezért kihívtam a rendőrséget” – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Cătălin Ivan.

Az európai parlamenti képviselő azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy a Kovászna megyei tanácselnök „félretájékoztatott” felszólalásával, amely

„tele volt hazugságokkal és igazságmorzsákkal”.

„A román államot nem képviselte senki, jóllehet kaptak meghívót. Cinkosság, aljasság, hozzá nem értés vagy közönyösség. Súlyos, akármi is legyen az oka. Értem én, hogy Dragnea Orbán akar lenni, s ezért simulni akar, de legalább a centenárium évében mímelhetne valamennyi érdeklődést az ezekben a megyékben élő románok sorsa iránt” – hangoztatta Ivan.

Hirdetés

Tamás Sándor megyei tanácselnök elnézést kért a szóróanyagokkal kapcsolatos incidens miatt, amelyek egyébként megtalálhatók a recepciónál. Grüman Róbert, a Kovászna megyei tanács alelnöke csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy

román politikusok nem vettek részt a konferencián,

noha meghívót küldtek többek között a miniszterelnöki kabinetnek és a külügyminisztériumnak, de más politikusoknak is.

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa önkormányzati szakbizottságának bálványosfürdői kihelyezett ülésén az Európa Tanács 47 tagállamának helyi és regionális önkormányzati képviselői vettek részt.

Hirdetés