Már Brüsszel is figyelmeztet a magánnyugdíjpénzek lenyúlásának kockázataira

Nem csak a leendő nyugdíjasoknak lenne rossz, hanem a gazdaságnak általában.
Hirdetés

Már nem csak a romániai gazdasági szereplők és az ellenzék kongatja a vészharangot arra az esetre, ha a kormány tényleg úgy döntene: valamilyen formában hozzányúl a kötelező magánnyugdíj-alapokba befolyó pénzekhez. A nyugdíjrendszer második pillérébe fizetendő járulék csökkentése negatív hatással lehet a tőkepiacra – állapítja meg az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott ajánlásában, amelyben megfogalmazza minden állam gazdaságpolitika irányelveit a következő 12-18 hónapra.

A magánnyugdíj-alapba fizetendő járulékot 2018 elejétől a bruttó bér 5,1%-ról 3,75 %-ra csökkentették, noha a törvény szerint a járulékot 6%-ra kellett volna emelni.

A nyugdíjrendszer második pillérének esetleges átalakítása annak kapcsán merült fel, hogy április 28-án közzétették a 2018-ra vonatkozó törvényalkotási tervet, amelyben szerepel egy olyan tervezet is, amelynek értelmében 2018. július 1-je és december 31-e között felfüggesztenék a járulékfizetést a magánnyugdíjalapba. Emellett a jogszabály arra kötelezné a munkavállalót, hogy havi 84 lej fix járadékot fizessen. Ez az összeg évente nőne, az ötödik évben elérné a 125 lejt, ami levonható a jövedelemadóból. Ugyanakkor a munkáltatónak is fizetnie kellene ezt a járulékot, amit a cég nagysága szerint (50, 25, 10 alkalmazott) levonhat a nyereségadóból. Mint ismeretes, idén év elejétől a társadalombiztosítás terhét átruházták az munkáltatóról az alkalmazottra.

Egyébként, mint kiderült, áprilisban az állam az elmúlt tizenhárom hónap legkisebb összegét, 585,77 millió lejt utalt át a magánnyugdíj-alapokba. Az összeg márciusban még 590,02, februárban pedig 713,55 millió lej volt.

A kötelező magánnyugdíj-alapokban jelenleg összesen 43 milliárd lej van. Ebből 7,2 milliárd lej a befektetett összegek után származó hozam.

Hirdetés