Iohannis a magánnyugdíjakról: El a kezekkel az emberek pénzétől!

Az államfőnek nem túl hízelgő a véleménye arról, hogy a kormány szemet vetett az emberek megtakarításaira.
Hirdetés

A kötelező magánnyugdíjalapba befizetett pénz a befizetők tulajdona, úgyhogy a kormány csak hagyja békén – így összegezhető Klaus Iohannis államfő reakciója arra a kormánydokumentumra, amely értelmében július elseje és december 31-e között felfüggesztenék a befizetéseket a munkavállalók magánnyugdíj-számláira.

„Ez nagyon aggasztó. Ez a hozzáállás már a dilettáns, káros kormányzás határát súrolja. Figyelmeztetem a kormány: gondolja meg magát, és egyszer és mindenkorra tisztázza, mit akar a második pillérrel” – szórta dörgedelmeit Iohannis.

Az államfő mindenkit – különösen a kormányt – emlékeztetett:

nem az államkasszába befizetett összegekről van szó, hanem az emberek pénzéről,

akik befizették a hozzájárulást a második pillérbe, ezzel pedig nem lehet játszani.

Ráadásul a kormány szerencsétlenkedése megingathatja az emberek bizalmát abban, hogy az állam egyáltalán képes-e kezelni a nyugdíjrendszert.

Annak kapcsán, hogy esetleg opcionálissá válhat a jelenleg kötelező magánnyugdíjrendszer, az államfő kijelentette: az emberek abban a reményben fizetik a hozzájárulást, hogy amikor nyugdíjba vonulnak, az állami nyugdíjon felül többletpénzhez jutnak. Ha viszont most elkezdenék módosítgatni a rendszer alapelveit, az egész elmenne a levesbe – összegzett Iohannis.

Hirdetés

Amivel nehéz nem egyetérteni.

A témához hozzászólt Viorca Dăncilă miniszterelnök is, aki szerint nem szüntetik meg a kötelező magánnyugdíjrendszert, ugyanakkor megoldásokat keresnek az állami nyugdíjrendszer fenntartására.

Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, és a kormány valódi feje ugyanakkor azt mondta: a kormány nem döntött a második pillér felszámolásáról, de

felfüggeszthetik az átutalásokat, amennyiben egy elemzés kimutatja ennek a szükségességét.

Úgyhogy kezdhet mindenki szorgalmasan aggódni.

Hirdetés