Emil Boc: Tetszik, nem tetszik, az egyházak életünk részét képezik

Így magyarázza Kolozsvár multikulti polgármestere az egyházaknak megítélt önkormányzati pénzeket.
Hirdetés

A tény: a kolozsvári önkormányzat összesen 3  585 000 (majd nyolcszázezer euró) kiosztásáról döntött, a helyi egyházak között.

Emil Boc polgármester úr szükségét érezte megmagyarázni a döntést. Idézzük a jeles férfiút: „Az egyházak is életünk fontos részét képezik. A vallás, tetszik, nem tetszik, én személy szerint nem mondok véleményt az ügyben… én is vallásos vagyok, keresztény a magam módján, hiszek az Úristenben, csak úgy, mint minden ember, és ezért az önkormányzat és a városi tanács pártatlanul viszonyul a problémához, és minden, törvény által elfogadott vallási kultuszt támogat. Nem támogatom azt az opciót, miszerint ma X-et támogatjuk, holnap pedig Y-t. Közösségként fontosságot kell tulajdonítanunk a társadalom minden alkotóelemének.”

Na de vissza a számokra, és nézzük őket „kultikusan” lebontva: az ortodox egyház kapja a legtöbb pénzt (2 430 000 lej), utána következik a görög-katolikus egyház (600 000 lej), a harmadik helyen pedig a pentikosztális egyház áll (185 000 lej). Ezután sorban következik a református (135 000 lej), a római-katolikus (129 000 lej), holtversenyben az adventista és a kolozsvári zsidó hitközség (38 000 lej), illetve az unitárius egyház (30 000 lej).

Hirdetés