Elméletileg ismét létrehozható a vásárhelyi katolikus gimnázium, megint van rá törvény

Nem az, amelyet már egyszer alkotmányellenessé nyilvánítottak, hanem az, amely lehetővé teszi, hogy parlamenti döntéssel is létrehozható legyen iskola.
Hirdetés

Elölről kezdődik az iszapbirkózás a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újbóli létrehozása ügyében, miután a képviselőház ismét megszavazta az oktatási törvénynek az iskola számára kedvező módosítását. Erre amiatt volt szükség, mert tavaly decemberben Klaus Iohannis államfő visszaküldte a jogszabályt felülvizsgálatra a törvényhozói testületnek.

A módosító indítvány újbóli elfogadási folyamatában ez csak az első lépés, ezt követően a szenátusnak is rá kell bólintania, majd az alkotmánybíróságon is megtámadható, az elnök csak ezt követően hirdetheti ki.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselői máris bejelentették, hogy a taláros testülethez fordulnak, akárcsak korábban is tették.

Az indítvány nagyrészt mezőgazdasági iskolák alapításáról szól, de tartalmaz olyan rendelkezéseket is, amelyeket az RMDSZ törvényhozói terjesztettek be, és kedvezőek a marosvásárhelyi katolikus gimnázium számára.

A kedden elfogadott indítvány kimondja, hogy a nemzeti kisebbségek számára iskolát alapíthatnak az önkormányzat mellett az állam által elismert egyházak, magán jogi személyek, az oktatási miniszter rendelet révén, illetve a parlament törvény elfogadásával. Az indítvány hivatkozik az alkotmány nemzeti kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát szavatoló cikkelyére. Kimondja, hogy

a parlament akkor alapíthat iskolát, ha erre igény van a szülők vagy egy kisebbségi szervezet részéről, de sem az önkormányzat, sem az oktatási miniszter nem tesz eleget kérésüknek.

A parlament megszavazott már egy törvényt, ami kizárólag az iskola alapításáról szólt, de azt az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az alkotmánybíróság márciusban.

Hirdetés

Ezt követően Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke elmondta: telefonon beszélt Orbán Viktor magyar kormányfővel, és akárcsak néhány hónappal korábban, újfent ígéretet tett arra, hogy megoldást találjanak az ügyre. Dragnea nem parttalan magyarbarátságga miatt ilyen készséges, hanem azért, mert Magyarország jelezte: addig nem támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), amíg meg nem oldódik az ügy.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke áprilisban úgy nyilatkozott, a jelenleg hatályos oktatási törvény értelmében az iskola megalapítható az oktatási miniszter rendelete révén is. Ez a rendelet egyelőre nem született meg és továbbra is kérdéses, hogy a katolikus iskola ismét működhet-e önálló jogi személyiséggel a szeptemberben kezdődő tanévtől.

A felekezeti iskolát a Maros megyei tanfelügyelőség szüntette meg azt követően, hogy a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított a 2014-es alapítása ügyében.
 

Hirdetés